Show simple item record

dc.contributor.advisorPolikarpus, Annemari
dc.contributor.authorKaru, Laura
dc.date.accessioned2013-05-28T07:13:27Z
dc.date.available2013-05-28T07:13:27Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10492/913
dc.description.abstractThis bachelor thesis is about chocolate technology. The work main aim is to make educational material for that how chocolate history began and how it is produced. I chose this topic because it can be useful for home cooks and even for chocolate masters. There is lot of information,literature and educational material about chocolate history and technology in English but there are no educational material in Estonian language. Chocolate inventing and making is long and comlicated story. It all started from 6. Century and reaches till nowadays.Thanks to discovering the New World where Maias had knowledge for making chocolatedrinks the chocolate found his way to Europe, where it evolve into sweet we know today. Chocolate making starts from cocoa tree, which fruits are inspected and processed several times. This all makes final quality of the product as good as possible. For the best result and taste, chocolate master choose which procedure comes next. Chocolate three main types are white, dark and milk chocolate. The sweetest of them is white chocolate, which is made only from cocoabutter. For milk chocolate the cocoa powder is replaced with milk components, which gives chocolate the light brown colour and softer texture. Best chocolate for health is dark chocolate, because of his high content of cocoa. Through centuries chocolate and cocoa have become more importent component not only in food industry but also in cosmetic industry.eng
dc.description.abstractKäesoleva bakalaureusetöö teemaks on šokolaadi tehnoloogia. Töö eesmärgiks on koostada ülevaatlik õppematerjal sellest, kust šokolaadi sai alguse ja kuidas seda valmistatakse. Valisin nimetatud teema, kuna see võib pakkuda huvi paljudele inimestele alates kodukokkadest kuni šokolaadimeistriteni. Šokolaadi ajaloo kui ka tehnoloogia kohta on päris palju ingliskeelset kirjandust, kuid eestikeelne õppematerjal antud teemal puudub. Šokolaadi leiutamise ja valmimise lugu on üpris pikk ja keeruline, saades alguse 6. sajandist ja jõudes tänapäeva välja. Maiade hõimude algteadmised šokolaadijoogi valmistamisest jõudsid tänu Uue Maailma avastamisele ka Euroopasse, kus šokolaad arenes välja selliseks maiuseks, nagu täna seda tunneme. Šokolaadi valmistamine saab alguse kakaopuust, mille viljadega tehakse läbi hulgaliselt protseduure, mis kõik teevad lõpptoote kvaliteedi võimalikult heaks. Selleks et saada parim tulemus, muudavad šokolaadimeistrid oma maitse järgi protsesside käike. Šokolaadi põhitüübid on valge, tume ja piimašokolaad. Nendest kõige magusam on valge šokolaad, mille valmistamiseks kasutatakse ainult kakaovõid. Piimašokolaadi puhul on osa kakao kuivainest asendatud piimakomponendiga, mis annab sellele helepruuni värvuse ja pehmema tekstuuri. Tervisele on kõige kasulikum tume šokolaad, seda eelkõige kõrge kakaosisalduse tõttu. Šokolaadist ja kakaost on mõne aastatuhandega kujunenud olulised komponendid mitte ainult toiduainetööstuses, vaid ka kosmeetikas.est
dc.subjectšokolaadest
dc.subjectkakaoest
dc.subjecttervislikkusest
dc.subjectbakalaureusetöödest
dc.titleŠokolaadi tehnoloogia- õppematerjalest
dc.title.alternativeChocolate technology – study materialeng
dc.typeBachelor Thesis
dc.date.defensed2013-05-30
rioxxterms.freetoread.startdateainult raamatukogus
rioxxterms.freetoread.startdateonly in library


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record