Antimicrobial sensitivity of campylobacter spp. isolated from fresh broiler chicken meat of Estonian retail level
View/ Open
Date
2022Embargo Lift Date
10.09.2022Author
Valli, Marikki Heidi
Metadata
Show full item recordAbstract
Campylobacter spp. are causing most of the human bacterial enteric infections in European
Union, and broiler chicken meat is the most important source of Campylobacter jejuni.
Present study aimed to determine the antimicrobial resistance of Campylobacter spp.
isolated from fresh broiler chicken meat of Estonian, Latvian and Lithuanian origin
purchased at Estonian retail level, and among human Campylobacter isolates. Minimal
inhibitory concentrations for tested antimicrobials were determined by using the
EUCAMP2 method. Campylobacter isolates were tested against erythromycin,
ciprofloxacin, tetracycline, streptomycin, gentamicin and nalidixic acid.
Very high resistance (100%) to fluoroquinolones was determined for Lithuanian and
Latvian origin Campylobacter isolates originated from fresh broiler chicken meat at
Estonian retail level. Among clinical (human) isolates the resistance to fluoroquinolones
was 86.7%. High resistance to tetracycline was determined for Lithuanian origin broiler
chicken meat and Estonian human isolates, respectively 76.9% and 80.0%. The proportion
of streptomycin resistant strains was high for Latvian and Lithuanian origin broiler chicken
meat Campylobacter isolates, respectively 68.8% and 42.3%. The overall proportion of
multidrug resistance among studied Campylobacter isolates was 26.2%. All isolates were
sensitive to gentamicin. Low resistance to erythromycin was found. All studied Estonian
broiler chicken meat isolates were sensitive to all studied antimicrobials. High resistance
among Lithuanian and Latvian origin broiler chicken meat Campylobacter isolates, and
among clinical isolates is public health concern. To reduce antimicrobial resistance, the
control of the use of antibiotics at broiler chicken meat farm level should be more effective,
and antibiotics cannot be used in preventative and metaphylactic treatments, also in growth
promotion purposes. Termofiilsed kampülobakterid põhjustavad Euroopa Liidus enim bakteriaalseid
sooleinfektsioone inimestel ning kanabroileriliha on Campylobacter jejuni kõige olulisem
kampülobakterioosi allikas. Käesoleva uuringu eesmärk oli määrata Eesti jaemüügi tasandil
ostetud värskest Eesti, Läti ja Leedu päritolu kanabroilerilihast ning Eesti inimestelt
isoleeritud Campylobacter spp. antimikroobne resistentsus. Minimaalsed inhibeerivad
kontsentratsioonid määrati kasutades EUCAMP2 meetodit. Kampülobakterite isolaate testiti
erütromütsiini, tsiprofloksatsiini, tetratsükliini, streptomütsiini, gentamütsiini ja
nalidiksiinhappe suhtes. Väga kõrge (100%) resistentsus fluorokinoloonidele määrati Eesti
jaemüügi tasandil Leedu ja Läti päritolu Campylobacter isolaatidel, mis pärinesid värskest
broilerilihast. Kliiniliste (inimese) isolaatide hulgas oli resistentsus fluorokinoloonide suhtes
86,7%. Kõrge resistentsus tetratsükliini suhtes määrati Leedu päritolu broileri kanalihal ja
Eesti inimestelt pärinevatelt kampülobakterite isolaatidel, vastavalt 76,9% ja 80,0%.
Streptomütsiiniresistentsete tüvede osakaal oli kõrge Läti ja Leedu päritolu broileriliha
kampülobakterite isolaatide puhul, vastavalt 68,8% ja 42,3%. Multiresistentsete isolaatide
proportsioon uuritud kampülobakterite isolaatide hulgas oli 26,2%. Kõik isolaadid olid
tundlikud gentamütsiini suhtes. Erütromütsiini suhtes oli resistentsus madal ning kõik uuritud
Eesti broileri kanaliha isolaadid olid tundlikud kõikide uuritud antibiootikumide suhtes.
Leedu ja Läti päritolu kanabroilerilihast isoleeritud Campylobacter isolaatide ja kliiniliste
(inimestelt isoleeritud) tüvede kõrge resistentsus uuritud antibiootikumide suhtes kujutab
rahvatervise probleemi. Antimikroobse resistentsuse vähendamiseks peab antibiootikumide
kasutamise kontroll broilerilihafarmi tasandil olema tõhusam ning antibiootikume ei tohi
kasutada ennetavas ja metafülaktilises ravis, samuti kasvu soodustamise eesmärgil.