Listeria monocytogenes toidupatogeenina
Abstract
Listeria monocytogenes on saastunud valmistoiduga (RTE tooted) inimestele ülekanduv haigustekitaja, mis võib
nõrgenenud vastupanuvõimega inimestel põhjustada raskekujulist haigust - listerioosi. Listerioosi peiteperiood võib olla 3
kuni 70 päeva, keskmiselt 3 nädalat. Saastumise korral on kõrgem listerioosi risk valmistoitude puhul, millel on pikk
säilimisaeg ja milles toidu koostisest ja muudest sisemistest (nt pH, veeaktiivsus ja toidu lisaained), välistest (nt temperatuur
ja gaasikeskkond) ning kaudsetest (nt konkureeriv mikrobioota) teguritest tingituna L. monocytogenes võib paljuneda. Siia
kuuluvad eelkõige toidud, mille töötlemisel puudub listeritsiidne ehk L. monocytogenes ́t hävitav etapp.
L. monocytogenes ́e kõrgem esinemus on tuvastatud RTE kala ja kalatoodetes, RTE lihatoodetes ning pastöriseerimata
piimast valmistatud RTE piimatoodetes. L. monocytogenes ́e kõrgeid kontsentratsioone on tuvastatud ka teistes
valmistoitudes, k.a. taimsetes ja liittoitudes.