Taimsete õlidega seotud keemilised ohud
Abstract
Taimsete õlide (rasvadega) seotud keemilised ohud tulenevad kas nende ainete looduslikust esinemisest
taimes või keskkonnas või tekivad õli tootmise, transpordi või säilitamise käigus. Õli keemiline koostis sõltub
oluliselt kasvatatava sordi geneetilistest omadustest. Oma mõju avaldavad õli koostisele agrotehnika (väetamine,
külvikord, külvi- ja koristusaeg, eelvili jms), mulla omadused ja ilmastikutingimused ning seemnete
koristusjärgne töötlemine (nt kuivatamine, sorteerimine). Õli koostis ja omadused sõltuvad suurel määral
ka sellest, kas toode on saadud külm- või kuumpressimise või rafineerimise teel [1].
Saasteained võivad muuta toidu kvaliteeti halvemaks ja olla ohtlikud inimeste tervisele, mistõttu on nii õli
kui ka õli sisaldavate toodete käitlejal (eeskätt tootjal) oluline roll õlidest tulenevate terviseriskide maandamisel.
Oluline on veenduda tooraine või toote nõuetele vastavuses – erinevate saasteainete piirnormid on toodud
komisjoni määruses (EÜ) nr 1881/2006 [2]. Piirnormid pestitsiidijääkidele on sätestatud Euroopa Parlamendi
ja nõukogu määruses (EÜ) nr 396/2005 [3].