Eesti piimatootmise valmisolek kriisi- ja hädaolukordadeks – probleemid ja väljakutsed COVID-19 näitel
Abstract
Inimese tervist ja elu ohustav COVID-19 viirus on põhjustanud kriisi, mis ajendas kasutama erinevaid meetmeid haiguse leviku pidurdamiseks, rakendati sotsiaalne distantseerumine ja karantiinid, reisimise keeld ning impordi ja eksporditegevuse piiramine. Magistrtitöö eesmärk on välja selgitada, kas Eesti piimatootmine suudab kestlikku tootmist jätkata kriisi- ja hädaolukorras. Uurimistöös kaardistatakse Eesti piimatootmise tarne- ja toimeahela pidevuse tagamiseks vajalikud tootmissisendite varud ja kättesaadavused ning hinnatakse hakkamasaamist COVID-19 pandeemia ajal kui esinevad tõrked tarneahelates. Andmete kogumise meetoditeks valiti ankeetküsitlus ja poolstruktureeritud intervjuu. Siiani on kodumaised piimakarjafarmid tegutsenud jätkusuutlikult, ettevõtete igapäevane toorpiima tootmine ja tarnimine on kestnud edasi olemasolevate lepingute alusel ja tekkivate probleemide ilmnemisel on suudetud tõrked eemaldada tootmist katkestamata. Kuigi tööjõu kättesaadavus on olnud takistatud liikumispiirangute ja haigusjuhtumite tõttu, on tootmisprotsessis kõik olulised tegevused saadud tehtud. Esines probleeme ka erinevate sisendite kättesaadavuses, kuid piimatootmise ettevõtted tulid nende teguritega toime, mis näitab, et neil oli valmisolek jätkata tarneahelate tõrgete puhul kestlikku tegevust. Uurimistöö tulemusi saab kasutada ministeeriumites varustuskindluse poliitika kujundamiseks ja erasektori valmisoleku parandamiseks uuteks kriisiolukordadeks. The human health and life endangering COVID-19 virus has caused a crisis that has led to the use of various preventative measures for the spread of the disease, the implementation of social distancing and quarantine, the travel restrictions and the obstacles in import and export activities. The objective of the master's thesis is to find out whether Estonian dairy industry is able to continue sustainable production in crisis and emergency situations. The research will map the necessary supply and availability of the production inputs in order to ensure the continuity of supply and activity chain in Estonian milk production; as well as assess how to cope during the COVID-19 pandemic with existing failures in supply chains. A questionnaire survey and a semi-structured interview were selected as data collection methods. Thus far, domestic dairy farms have been operating in a sustainable manner, the daily production and supply of raw milk by companies has continued under existing contracts and, in case of problems, failures have been removed with minimum interruptions to production. Despite the availability of skilled labour being hindered by restrictions on movement and cases of illness, all important activities in the production process have been completed. Problems with the availability of different inputs also arose, however, milk production companies were able to solve these problems, indicating that they were prepared to continue to operate sustainably even in case of supply chain failures. The results of the research can be used by the ministries to formulate policies on security of supply and to improve the preparedness of the private sector for new crisis situations.