Musta sõstra biomajanduse väärtusahelad
Abstract
Bioloogiliste tootmisjääkide kasutamine kõrge lisandväärtusega toodete tootmiseks võib aidata kaasa nii majandusliku kui ka keskkonnaalase jätkusuutlikkuse tagamisele ning seetõttu on osa biomajanduse tulevikust. Uudsete lahenduste kasutamine annab võimaluse säilitada Eesti põllumajanduslik konkurentsivõime ja selle läbi panustada biojäätmete vähendamisse. Magistritöö eesmärk on välja selgitada musta sõstra biomajanduse väärtusahelad ja anda hinnang musta sõstra pressjäägi kasutamise võimalustele.
Uurimustöö viidi läbi kombineeritud juhtumiuurimusena, mis koosneb nii kvantitatiivsest kui ka kvalitatiivsest analüüsist. Selleks, et oleks võimalik hinnata musta sõstra pressjäägi kasutamist, viis autor läbi poolstruktureeritud intervjuud ettevõtja, mahetoodete eksperdi ja kolme võimaliku musta sõstra pressjäägi töötlemisteenuse pakkujaga. Vaadeldud juhtumiuuringus musta sõstra mahlaks väärindamisel tekkis tootmisahelas pressjääki 1500kg. Musta sõstra pressjäägile on väärindamisel võimalik lisada väärtust variandi A1 juures 9,47€/kg ja variantide A2 5,87€/kg ning A3 puhul 5,57€/kg vastavalt. Edasised tööd peaksid käsitlema investeeringuid seadmetesse, nende tasuvust ning perspektiivi must sõstra marja väärindada soovivatele ettevõtjatele. The use of organic production residues to produce high value-added products can contribute to both economic and environmental sustainability and is, therefore, part of the future of the bioeconomy. The use of innovative solutions provides an opportunity to maintain Estonia's agricultural competitiveness and thereby also contribute to the reduction of biowaste.
The master's thesis aims to find out the bioeconomy value chains of blackcurrants and to evaluate the possibilities of using blackcurrant press residue.
The study was conducted as a combined case study consisting of both quantitative and qualitative analysis. To be able to assess the use of blackcurrant press residue, the author conducted semi-structured interviews with a blackcurrant farmer, an expert in organic products, and three potential service providers for blackcurrant residue processing. In the case study, the conversion of blackcurrant into juice produced 1500kg of press residue in the production chain. Among the blackcurrant press residue processing service providers, the value of 9.47€/kg for A1, 5.87€/kg for A2, and 5.5€/kg for A3 can be added to the blackcurrant pulp during valorization. Further research should address the investments in equipment, profitability, and the prospects for companies wishing to add value to the blackcurrants.