Search
Now showing items 1-8 of 8
Items matching your query
A-hepatiidi viirus toidupatogeenina
(Eesti Maaülikool, 2020)
A-hepatiit on väga nakkav, haiguse peiteperiood on keskmiselt 28-30 päeva.
A-hepatiit on üle maailma levinud haigus, mis võib esineda nii üksikjuhtumite kui ka haiguspuhangutena. Eestisse tuuakse A-hepatiit eelkõige ...
Noroviirused toidupatogeenina
(Eesti Maaülikool, 2020)
Noroviirused on kõige sagedasemad mitte-bakteriaalsete gastroenteriitide põhjustajad maailmas. Haiguse inkubatsiooniperiood on 10 kuni 50 tundi, keskmiselt 24 tundi. Kõige iseloomulikumateks haigustunnusteks on iiveldus ...
Listeria monocytogenes toidupatogeenina
(Eesti Maaülikool, 2018)
L. monocytogenes on saastunud toiduga inimestele ülekanduv haigustekitaja, kes võib põhjustada raskekujulist
haigust-listerioosi. Listerioos on eriti ohtlik riskirühmadesse kuuluvatele inimestele nagu väikelapsed, ...
Listeria monocytogenes toidupatogeenina
(Eesti Maaülikool, 2022)
Listeria monocytogenes on saastunud valmistoiduga (RTE tooted) inimestele ülekanduv haigustekitaja, mis võib
nõrgenenud vastupanuvõimega inimestel põhjustada raskekujulist haigust - listerioosi. Listerioosi peiteperiood ...
Shiga toksiini tootev Escherichia coli (STEC) toidupatogeenina
(Eesti Maaülikool, 2022)
STEC põhjustab inimestel verist kõhulahtisust ja kõhukrampe, kuid mõnedel haigetel võib tüsistusena kujuneda raskekujuline neerpuudulikkus ja närvisüsteemi talitlushäired. STEC bakterite poolt toodetavad Shiga toksiinid ...
Campylobacter spp. toidupatogeenina
(Eesti Maaülikool, 2019)
Haigus ja nakatumine. Campylobacter spp. (edaspidi kampülobakter) on kõige sagedasem toidutekkeliste bakteriaalsete gastroenteriitide
põhjustaja Eestis ja Euroopa Liidus.
Kamülobakterenteriidi tavapärased sümptomid on ...
Salmonella spp. toidupatogeenina
(Eesti Maaülikool, 2021)
Salmonella perekonda kuuluvad bakterid põhjustavad salmonelloosi, mis on maailmas üks sagedamini esinev bakteriaalne toidumürgistus. Salmonella on kõige olulisem toidutekkeliste haiguspuhangute põhjustaja Eestis ning Euroopa ...
Staphylococcus aureus toidupatogeenina
(Eesti Maaülikool, 2019)
Haigus ja nakatumine. Staphylococcus aureus (S. aureus) on oluline seetõttu, et võib toota enterotoksiine, mis põhjustavad sageli
toidumürgistusi. Inimeste haigestumine toimub toksiinidest saastunud toidu söömise ...