Search
Now showing items 1-10 of 28
Items matching your query
Jõevähk ja teda ohustavad võõrvähiliigid
(Eesti Loodusfoto, 2019)
Levik. Jõevähi looduslik levila ulatub Loode-Venemaalt
Atlandi ookeani rannikuni ja Vahemerest Põhja-Skandinaaviani.
Inimene on tema levikut laiendanud, viies selle
liigi näiteks ka Briti saartele, kus teda varem polnud. ...
Taimsete õlidega seotud keemilised ohud
(Eesti Maaülikool. Toiduhügieeni ja rahvatervise õppetool, 2020)
Taimsete õlide (rasvadega) seotud keemilised ohud tulenevad kas nende ainete looduslikust esinemisest
taimes või keskkonnas või tekivad õli tootmise, transpordi või säilitamise käigus. Õli keemiline koostis sõltub
oluliselt ...
A-hepatiidi viirus toidupatogeenina
(Eesti Maaülikool, 2020)
A-hepatiit on väga nakkav, haiguse peiteperiood on keskmiselt 28-30 päeva.
A-hepatiit on üle maailma levinud haigus, mis võib esineda nii üksikjuhtumite kui ka haiguspuhangutena. Eestisse tuuakse A-hepatiit eelkõige ...
Noroviirused toidupatogeenina
(Eesti Maaülikool, 2020)
Noroviirused on kõige sagedasemad mitte-bakteriaalsete gastroenteriitide põhjustajad maailmas. Haiguse inkubatsiooniperiood on 10 kuni 50 tundi, keskmiselt 24 tundi. Kõige iseloomulikumateks haigustunnusteks on iiveldus ...
Listeria monocytogenes toidupatogeenina
(Eesti Maaülikool, 2018)
L. monocytogenes on saastunud toiduga inimestele ülekanduv haigustekitaja, kes võib põhjustada raskekujulist
haigust-listerioosi. Listerioos on eriti ohtlik riskirühmadesse kuuluvatele inimestele nagu väikelapsed, ...
Allergeenide ohje toidukäitlemisettevõttes
(Eesti Maaülikool, 2019)
Toiduallergia on immunoglobuliin E (IgE) ehk immuunsüsteemi vahendatud reaktsioon, mis on
reprodutseeritav sama toidu suu kaudu manustamisel. Selle tulemusena vabanevad bioloogiliselt
aktiivsed ehk virgatsained (nt ...
Listeria monocytogenes toidupatogeenina
(Eesti Maaülikool, 2022)
Listeria monocytogenes on saastunud valmistoiduga (RTE tooted) inimestele ülekanduv haigustekitaja, mis võib
nõrgenenud vastupanuvõimega inimestel põhjustada raskekujulist haigust - listerioosi. Listerioosi peiteperiood ...
Shiga toksiini tootev Escherichia coli (STEC) toidupatogeenina
(Eesti Maaülikool, 2022)
STEC põhjustab inimestel verist kõhulahtisust ja kõhukrampe, kuid mõnedel haigetel võib tüsistusena kujuneda raskekujuline neerpuudulikkus ja närvisüsteemi talitlushäired. STEC bakterite poolt toodetavad Shiga toksiinid ...
Lehmade kinnisperioodiaegse udararavi juhis
(Eesti Maaülikool. Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut, 2017)
Lehmad vajavad piisava pikkusega kinnisperioodi, mil udarakude taastub toimunud laktatsioonist ning piima tootvad rakud uuenevad. Selleks kulub keskmiselt kuus kuni kaheksa nädalat ja seetõttu loetakse optimaalseks ...
Antibiootikumide kasutamise põhimõtted loomafarmides
(Eesti Maaülikool. Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut, 2017)
Antibiootikumid on väga vajalik ravimirühm farmiloomade tervise ja heaolu säilitamisel, sest paljud haigused on
põhjustatud erinevate mikroobide poolt. Antibiootikumide kasutamise üheks tõsisemaks kõrvaltoimeks on ...