Loomakasvatuse ja segatootmise tootmistüübi mahepõllumajandusettevõtete tootlikkus FADN andmetel aastatel 2014-2018
Abstract
Tootlikkuse hindamine on meetod, millega saab ülevaate ettevõtete jätkusuutlikkusest ning
konkurentsivõimest. Kuna mahetoodang on muutunud aina populaarsemaks, on oluline
hinnata mahepõllumajandusega tegelevate ettevõtete majanduslikku käekäiku.
Mahepõllumajandus aitab lisaks tervisliku toidu tootmisele ja keskkonnahoiule säilitada ka
maapiirkondade elujõulisust ning tööhõivet. Käesoleva töö eesmärk on välja selgitada
mahepõllumajandusliku loomakasvatuse ja segatootmise testettevõtete tootlikkus aastatel
2014-2018. Eesmärgi saavutamiseks kasutatakse teiseseid andmeid, mis pärinevad FADN
andmebaasist. Uurimismeetodiks on põhjuslik-võrdlev uuring, mille tulemusena
selgitatakse välja erinevused maa tootlikkuses, tööviljakuses, erikulude tootlikkuses ning
kogutootlikkuses mõlemas tootmistüübis põllumajandusmaa suurusgruppides. Samuti
uuritakse kogutootlikkuse näitajat mõjutanud tegureid nendes tootmistüüpides, kasutades
seoste leidmiseks ja mõju hindamiseks korrelatsioon- ja regressioonanalüüsi.
Tootlikkusnäitajate hindamise tulemusena selgus, et segatootmisega tegelevad ettevõtted
on nii tööviljakuse, maa tootlikkuse, erikulude tootlikkuse kui kogutootlikkuse näitajate
alusel tootlikumad kui ainult loomakasvatusele spetsialiseerunud ettevõtted.
Regressioonanalüüsi tulemusena võib järeldada, et loomakasvatuses on kogutootlikkusel
statistiliselt oluline seos järgmiste näitajatega: tööajakulu (h/ha), kogutoodangu
väärtus/põllumajandusmaa (€/ha), kogutoodang/erikulud (€/€), netolisandväärtus/tööaeg
(€/h) ning üldkulud/kogutoodang (%). Segatootmises kujundavad kogutootlikkust
loomakasvatustoodangu müük (€/ha), netolisandväärtus/põllumajandusmaa (€/ha),
netolisandväärtus/tööaeg (€/h), erikulud/kogutoodang (%). Productivity assessment is a method that can provide an overview of the sustainability and
competitiveness of firms. As organic production has become increasingly popular, it is
important to assess the economic viability of agricultural holdings engaged in organic
farming. Organic farming also helps to maintain the viability of rural areas and employment
in addition to providing healthy food and nature preservation services. The aim of the
bachelor thesis is to find out the productivity of organic livestock and mixed production
farms in 2014-2018. Secondary data are used from the FADN database to achieve this goal.
The research method is a causal-comparative study, which results show differences in land
productivity, labour productivity, specific cost productivity and total productivity in both
production types. The factors are examined, which influence the total productivity indicator
in both production types, using correlation and regression analysis. The evaluation of
productivity indicators showed that enterprises engaged in mixed production are more
productive than enterprises specializing only in animal husbandry. The results stands in
terms of labour productivity, land productivity, productivity of specific costs and total factor
productivity. Based on the results of the regression analysis, can be concluded that in
livestock production total productivity is statistically significantly related to the following
indicators: labor cost (h/ha), value of total production/agricultural land (€/ha), total
production/specific costs (€/€), net value added/working time (€/h) and overheads/total
production (%). In mixed production, total productivity is affected by the sales of livestock
production (€/ha), net value added/agricultural land (€/ha), net value added/working time
(€/h), specific costs/total production (%).