Uttede ja lihatallede söötmise korraldus ja söötmisolukorra parandamise võimalused Indreku Talu OÜ-s
Abstract
Käesoleva bakalaureuse töö eesmärgiks oli uurida Indreku Talu OÜ-s lammaste söötmiseks
kasutatud söötasid ja nende toiteväärtusi ning uttede ja tallede söötmise korraldust. Selleks
tehti koresööda analüüs 2017. ja 2018. aastal tehtud silost.
Selgitati välja söötmistarve erinevates tootmisfaasides uttedel ja erinevates kasufaasides
talledel, kirjeldati hetkel toimivat söötmiskorraldust ning leiti soovitused söötmisolukorra
parandamiseks.
Sööda analüüs tehti 2017. aastal valmistatud kahe erineva silo proovidest, millest üks oli
esimesest niitest märg silo ning teisel niitel tehtud kuiv silo. Analüüsist selgus, et 2017. aastal
toodetud märg silo on hea toiteväärtusega, milles proteiini 15,6% ja metaboliseeruvat energia
9,1 MJ/kg, kuivaine protsent oli 38,3. Teise niite kuiva silo kvaliteet ning toitainete sisaldus
oli kehvema rohumassi tõttu väiksem. Silo oli liiga kuivaks närvutatud (kuivaine 57,5 %) ja
toitainete kadu on suur. Toiteväärtus 8,5 MJ metaboliseeruvat energiat, mida võib pidada
rahuldavaks, aga proteiini sisaldus väga madal ehk 8,6%. 2018. aasta silo oli kuiva suve tõttu
teisest niitest, kuna kuivaine % on 22,6 toorproteiini on 11% ja metaboliseeruv energia
kuivaines 9,2 (g/kg), siis võrreldes eelmise aasta märja siloga on toorproteiini % madalam,
kuid metaboliseeruv energia peaaegu sama ehk toiteväärtus oli ainult veidi väiksem kui
2017.aasta märjal silol. Antud analüüside tulemusel võib väita, et Indreku Talu OÜ-s
kasutatud silo on keskmise kvaliteediga. Et tagada loomadele kvaliteetne sööt ja õige
toitainetetarve on vaja teha rohkem söödaproove, sest nii on andmed kõige täpsemad ja
võimalik teha õiged otsuseid söötmise ja lisasöötmise osas.
Uttede söötmisaasta algab paaritusega. 2-3 nädalat enne paaritust ning paarituse perioodil
suurendatakse nende toitumist. Paaritusperioodi alguses on loomad karjamaal.
Söötmisperioodiks tuuakse loomad lauta ning laudaperiood kestab keskmiselt 6 kuud. Loomi
peetakse 500 ruutmeetrisel alal, mis on jagatud kaheks osaks. Uttesid söödetakse tervete
heina-või silorullidega, mis tõstetakse ette tõstukiga söödasõimedesse. Poegimisperioodil
eraldatakse uted 2-3 päevaks eraldi sulgu, et tallel tekiks emaga side. Seejärel paigutatakse
nad ühis alale, kuhu koondatakse poeginud uted koos talledega.
Kasutusel oleva süsteemi puhul esineb mitmeid probleeme laudaperioodil, millele leiti ka
võimalik lahendus. Näiteks hein- ja silorullide söödasõimedesse tõstmisel võib tekkida oht, kus loomad tormavad koheselt värsket sööta sööma ning ei hooli traktorist ega tõstukist ning võib
tekkida oht, et nad võivad jääda kas heina/silorulli või traktori alla. Lahendusena tehti ettepanek
võtta kasutusele söödalava. Söödalava eelis on söötmise protsessi turvalisus ning antud
süsteem ei nõua lisaks tööjõuressurssi ja aitab optimeerida söötmisprotsessi aega.
Praeguses söödakorralduses on probleemiks see, et tugevamad loomad trügivad
esmajärjekorras sööma, mille tulemusel nõrgemad saavad hiljem vähem väärtuslikuma toidu.
Lahenduseks leiti, et loomad tuleks vastavalt kehakonditsiooni hindamisele jagada 30-40
liikmelisteks gruppideks. See aitaks oluliselt võitluse vastu söötade eest, tagaks parema
ülevaate ning aitaks lihtsustada loomadega tegelemise protsesse. Samuti on võimalik
nõrgemaid ja lahjemaid turgutada lisasöödaga.
Poegimisperioodil eraldatakse uted 2-3 päevaks eraldi sulgu, et tallel tekiks emaga side.
Seejärel paigutatakse nad ühisalale, kuhu koondatakse poeginud uted koos talledega.
Poegimata uted hoitakse eraldi, sest nii on parem ülevaade, kes on juba poeginud, kes veel
poegimata. Poeginud uttedele tagatakse ligipääs tavasöödale ja jõusöödale, neile antakse
kõige parema kvaliteediga heina, silo ja lisaks kaera, et hoida üleval piimakust. Kui loomad
saaksid grupeeritud väiksemateks gruppideks, siis oleks tallede poegimisperioodil uttede
leidmine lihtsam, eriti nõrgemate tallede puhul. Ettepanekuna tehti ehitada talledele eraldi ala,
kus oleks neile võimalik anda lisaks startersööta. The aim of this bachelor’s paper is to analyze the feedingstuffs and their nutritional values,
also the arrangement of the feeding of ewes and ewe lambs based on Indreku Talu OÜ.
Therefore an analysis of feed was carried out on silage of the years 2017 and 2018.
The necessary amount of feed in different stages of production of ewes and different growth
stages of lambs was established. Also, recommendations to improve the situation of feeding
process were made.
The analysis of feed was carried out on samples of two different types silage. One of them was
damp silage of a first cutting and the other dry silage of a second cutting. It came out that the
damp silage of 2017 had good nutrition value with 15.6% of protein, metabolizable energy of
9.1MJ/kg, the percentage of the dry matter being 38.3%. The quality and the content of nutrients
of the second cutting was lower due to the worse quality of the plant mass. The silage had been
dried out too much (the dry matter being 57.5%) and the loss of nutrients was great. Nutrition
value of 8.5MJ metabolizable energy can be considered satisfactory but the content of protein was
very low – 8.6%. The silage of 2018 was from a second cutting because of the dry summer. The
percentage of dry matter was 22.6%, crude protein 11% and metabolizable energy in dry matter
9.2% (g/kg). It can be concluded that compared to the damp silage of 2017 the percentage of
crude protein was lower but metabolizable energy was almost the same so the nutrition value was
only slightly lower than that of the damp silage of 2017. According to the results of given
analyses, it can be claimed the feed/silage used in Indreku Talu OÜ is of medium quality. In order
to ensure the quality of feed and proper intake of nutrients by animals, more feedstuffs sample
tests must be carried out. It gives more accurate data and makes it possible to make the right
decisions about feeding and additional feedstuffs.
The feeding year of ewes starts with mating. 2-3 weeks before mating and during breeding
season the amount of feed is increased. At the beginning of the breeding season, the animals
are on the grassland. For the feeding period, the animals are taken into a shed and it lasts for
an average of 6 months. The animals are kept in an area of 500 square metres which has been
divided into two parts. Ewes are fed whole hay or silage rolls that are lifted into their feeders
with a lifter. During the lambing period, the ewes and their lambs are put into separate pens
for 2-3 days so the lambs can bond with their mothers. Then they are moved to a common
area with all other newborn lambs and their mothers. Several problems occur during the shed period that were offered possible solutions. For
example, when lifting rolls of hay or silage into animals’ feeders, they can be in danger of
getting crushed by the rolls. They rush to get fresh food and do not pay attention to the tractor.
The recommendation was to use feed barriers. Their advantage is the safety of the feeding
process and it does not require additional labour costs and helps to optimize the time needed
for feeding.
The problem with present feeding system is that stronger animals are the first to feed and as a
result, weaker animals get food of lower value. As a solution, it was suggested that animals
were to be grouped according to their body conditions into groups of 30-40 animals. That
would minimize the fight for food significantly, would give a better overview and help to
simplify processes when handling animals. It also gives the chance to strengthen weaker
animals with extra feed.
During the lambing period the ewes and their lambs are put into separate pens for 2-3 days so
the lambs can bond with their mothers. Then they are moved to a common area with all other
newborn lambs and their mothers. The ewes that have not given birth yet are kept separately
to have a better overview of the lambing process. The ewes with lambs are given access to
normal and concentrated feed, they get the best hay, silage and extra oats to boost their milk
performance. If animals were divided into smaller groups, it would be easier to find the ewes
during lambing period, especially in case of weaker lambs. The recommendation was to build
a separate area for lambs to make it possible for them to get additional starter feed.