Erinevate biostimulaatorite kasutamise mõju mahe musta sõstra (Ribes nigrum l.) saagikusele ja marjade biokeemilisele koostisele
Abstract
Must sõstar on oluline marjakultuur, mida on võimalik kasvatada parasvöötme kliimas
ja teha seda edukalt suhteliselt karmides oludes. Must sõstar on Eesti aiandussektori
arengukavas kirjas kui suure kasvupotentsiaaliga kultuur. Tarbijate eelistus kaldub
järjest enam mahetoodetele ja seetõttu on oluline leida maheviljeluseks sobivad
agrotehnilised meetodid. Saagikuse suurendamiseks ja marjade biokeemilise koostise
parandamise üheks võimaluseks on mahepõllunduses sobivate biostimulaatorite
kasutamine.
Käesoleva töö eesmärgiks on võrrelda erinevate maheviljeluses lubatud
biostimulaatorite mõju mahe musta sõstra viljade keemilisele koostisele ja
saagikusele.
Katses uuriti viie erineva biostimulaatori mõju mahe musta sõstra (Ribes nigrum l.)
saagikusele ja marjade biokeemilisele koostisele. Katse viidi läbi Polli
Aiandusuuringute keskuses sordiga ’Pamjati Vavailova’. Kasutatud biostimulaatorid
olid Raskila, GreenTop, Folicist, Fylloton ja Vinasse.
Saadud tulemustest võib järeldada, et biostimulaatorit, mis mõjuks ühtviisi positiivselt
kõikidele uuritud näitajatele, üheselt välja tuua ei saa. Kõige paremaid tulemusi saadi
biostimulaatoriga Folicist – see mõjutas positiivselt nii marja massi, marja rakumahlas
lahustunud kuivaine sisaldust (°Brix) kui ka orgaaniliste hapete sisaldust.
Biostimulaatoriga Fylloton saavutati hea tulemus askorbiinhappe sisalduse näitajates.
Antud katse tulemuste põhjal jääb tagasihoidlikuks biostimulaator Raskila - marja massi ja saagikuse näitajad jäid alla kontrollvariandile ning marja biokeemilise
koostise osas ületasid teised katses olnud biostimulaatorid Raskilaga saadud tulemusi.
Sobivaima biostimulaatori valikul tuleks lähtuda eesmärgist – kui saak realiseeritakse
näiteks dessertmarjadena, siis on oluline jälgida marja massi ja marjade toitainete
sisaldust. Kui aga marjad on tooraineks näiteks toidulisandite tootmiseks, siis tuleks
kasutada biostimulaatoreid , mis parandavad marjade biokeemilisi omadusi.
Avamaakatsete osas mõjutab saadud tulemusi oluliselt ilmastik, mis kateaastal oli
küllaltki ekstreemne. Musta sõstra maheistandikesse parimate biostimulaatorite
soovitamiseks on vajalik katset jätkata. Blackcurrant is an important berry species that can be grown successfuly in temperate
climates. Furthermore, it can even be cultivated in harsher conditions. Black currant is
considered to be with high growth potential in the Estonian gardening sector development
plan. As customer preferences start moving towards organic goods, it is important to find
the best practices for organic farming. One option to improve the yield and biochemical
content of the berries, is to use proper biostimulants in natural farming.
The aim of this research paper is to compare different biostimulants that are allowed in
organic farming and measure their effects on the black currant berries yield and
biochemical content.
The experiment was conducted in the Polli Horticultural research center and during the
experiment, the berry type used was ‘Pamjati Vavailova’. For the experiment, five
different biostimulants were used on the black currant (Ribes nigrum l.). The used
biostimulants were Raskila, GreenTop, Folicist, Fylloton, and Vinasse.
From the results of the experiment, it cannot be said that there was one biostimulant that
out performed all others in the measured metrics.The best results were achieved while using
the Folicist biostimulant - it improved the berries weight, the soluable solids (°Brix)and the
number of organic acids. Biostimulant Fylloton also showed great results in improving the
amount of ascorbic acid in the berries. From the results of the experiment it can be said that
the use of Raskila is not reccommended since the individual berry size and yield were below that of the control group and other measured improvements were outdone by other
biostimulants. To find the best biostimulant one should consider what the end goal is - if
the purpose is to use the berries for dessert then the size is important, but if the berry is
used in the production of food supplements then the use of biostimulants that improve the
chemical content is advised.
It should be noted that since the experiment was done in an open field the results were
highly dependent on the year the experiment was conducted. To recommend the best
biostimulants for organic black currant farming it would be necessary to conduct this
experiment for multiple years.