Talinisu lipuleht mahe- ja tavasüsteemis ning selle mõju terasaagile ja kvaliteedile
Abstract
Antud uurimustöö eesmärgiks oli välja selgitada viljelusviisi mõju talinisu Fredis
lipulehtede arvule taime kohta, pindalale ja kestvusele ning nende mõju terasaagi suurusele
ja kvaliteedile. Püstitatud hüpoteesid olid: 1) tavaviljeluses on talinisul suurem lipulehtede
arv ja lipulehe pindala; 2) viljelusviis ei mõjuta lipulehe vananemise kiirust ja
fotosünteetiliselt aktiivse pinna kestvust; 3) lipulehtede arv ja fotosünteesiv pindala on
positiivses korrelatsioonis saagikusega; 4) lipulehtede arv ja fotosünteesiva pindala suurus
mõjutavad terasaagi kvaliteeti. Tulemused on saadud 2008. a Eesti Maaülikooli Eerikale
rajatud pikaajaliselt mahe- ja tavaviljelusviise võrdlevalt põldkatselt aastal 2018 kogutud
andmete põhjal ja tehtud järeldused on esialgsed.
Tarbimise kasv maailmas suurendab tööstusliku põllumajanduse survet looduskeskkonnale.
Keskkonnasäästlik ja mahetootmine on tänapäeva toidutootmises kasvav trend, kuid
käesoleval hetkel sellega inimkonna kasvavat nõudlust toidu järgi rahuldada võimalik ei
ole. Mahetootmise saagikuse tõstmiseks on seetõttu vaja paremini mõista viljelusviisist
tulenevaid füsioloogilisi erinevusi, mis saaki mõjutavad. Sellest tulenevalt uurime
käesolevas uurimustöös ühe tähtsaima fotosünteesiva organi ehk lipulehe mõju saagi- ja
kvaliteedi moodustamisele ning erinevustele viljelussüsteemide vahel.
Tulemuste põhjal leidis kinnitust hüpotees, et tavaviljeluses on tänu mineraalsele
lämmastikule suurem lipulehtede pindala ja arv taime kohta. Tavasüsteemi väetatud
variantidel oli maksimumhetkel lipulehtede arv 17-56% ja pindala 14–20% suurem
võrreldes mahesüsteemi variantidega, kuigi usutav erinevus süsteemide vahel puudus.
Uurimustöö tulemuste põhjal ei leidnud kinnitust hüpotees, et viljelusviis ei mõjuta lipulehe
vananemise kiirust ja fotosünteetiliselt aktiivse pinna kestvust. Tavasüsteemi väetatud
variantide lipulehtede pindala vähenes piimküpsuse algusest kuni küpsemiseni 39% ja
mahesüsteemis 63%. Lipulehtede arv vähenes õitsemise lõpust kuni küpsemiseni
mahesüsteemis 87% ja tavasüsteemi väetatud variantidel 41%, samas usutav erinevus
süsteemide vahel puudus. Uurimustöö hüpoteesid, et lipulehtede arv ja pindala mõjutavad talinisu saagikust ja kvaliteeti positiivselt on antud tulemuste põhjal tõene. Terasaak on usutaval määral mõjutatud lipulehtede arvu (p<0,05) ja lipulehe fotosünteesiva pinna poolt
(p<0,05). 1000 tera massile, proteiinisisaldusele ja gluteenisisaldusele omab lipulehtede arv
usutavat mõju vahaküpsuses ja keskmine pindala piim- ja vahaküpsuses(p<0,05). Usutav
erinevus süsteemide vahel esines, kuid variantide vahel enamasti puudus. The aim of this Bachelor thesis was to study the effect of conventional and organic farming
systems on the quantity, photosynthetic area and senescence of the flag leaf of winter wheat
and their effect on yield and grain quality. The hypothesis were: 1) winter wheat has larger
and more flag leaves in conventional system; 2) farming systems do not affect the
senescence of the flag leaf; 3) the quantity of flag leaves per plant and its surface area
affects the yield; 4) the quantity of flag leaves and its surface area affect the grain quality.
The results are obtained from a a long-term organic- conventional field experiment,
established in 2008 at Eerika- a part of Estonian University of Life Sciences, based on the
data collected on 2018. The conclusions are preliminary.
The growth of food consumption increases the pressure from farming industry to the
environment. Ecologically friendly organic farming is a growing trend in present-day food
industries, but at the moment it cannot satisfy the humanities growing demand for food. To
increase the yield potential of organic farming a deeper knowledge must be obtained about
the physiological diffrences in plant growth that may affect the yield. That is why one of
the most important photosynthetical organ- flag leaf was studied, focusing on the effect on
yield and grain quality and how it differs in farming systems.
Based on the results, the hypothesis, that conventional farming flag leaf has greater surface
area and number of flag leaves, was confirmed. Conventinal fertilized variants had at peak
17-56% more flag leaves and 14-20% higher surface area than organic system variants,
while there were no significant difference between the systems found. The second
hypothesis that farming system does not affect the senescence of flag leaves, was not
confirmed. The photosynthetically active area of flag leaf in conventional fertilized variants
decreased from the end of anthesis to the end of ripening by 39% and in the organic system
63%. The number of flag leaves per plant decreased in conventional system from the end
of anthesis to the end of ripening 41% and in organic system by 87%, although there was no significant difference between the farming systems. The hypothesis, that the number of
flag leaves and photosynthetically active areas affect positevely on yield and grain quality,
was confirmed. It was found that grain yield was significantly affected by the number of
flag leaves (p<0,05) and the photosynthetically active surface area(p<0,05). A 1000 kernel
weight, protein content and gluten content are affected by the number of flag leaves in
ripening phase (BBCH83-89) and by the photosynthetically active surface area in grain
developement and ripening phase (BBCH71-89). There was significant difference between
the farming systems but rarely from inside the system.