Mõnede Eestis kasvatatud õunte (Malus domestica Borkh.) allergeensus ja antioksüdantide sisaldus sõltuvalt sordist ja viljelusviisist
Abstract
Õunte kasvatamine ja tarbimine on laialt levinud, kuna värsked ja maitsvad viljad on
saadaval aastaringselt ning nad sisaldavad tervisele kasulikke ühendeid. Vähem teatakse
õuntes sisalduvatest tervisele ohtlikest ühenditest, nagu näiteks allergeenid. Üha enam
eelistatakse maheviljeluses kasvanud aedvilju, sest neid peetakse tervislikumaks. Samas
võib mahetoodetes olla ka kõrgem allergeenide sisaldus, kuna taim võib neid toota
stressitingimuste kaitseks samadel põhimõtetel nagu ka inimtervisele kasulikke
polüfenoole või vitamiine.
Käesoleva töö eesmärgiks oli teha kindlaks mahe- ja tavaviljeluses kasvatatud seitsme
õunasordi peamiste antioksüdantide ja allergeen Mal d 1 sisaldus. Katses kasutati sorte
´Krista´, ´Sputnik´, `Katre´, `Alesja´, `Cortland´, `Talvenauding´ ja `Tellissaare´.
Maheviljeluses kasvanud õunad sisaldasid tendentsina rikkalikumalt fenoolseid ühendeid,
sealhulgas flavonoide ning neil oli kõrgem antioksüdatiivne aktiivsus. Askorbiinhappe ja
allergeen Mal d 1 sisaldusele viljelusviis ühesuunalist mõju ei avaldanud. Viljelusviisi
mõju õuntes leiduvatele antioksüdantidele sõltus sordist. Maheviljeluses kasvanud õunte
kõrgem fenoolsete ühendite sisaldus võis olla seotud sellega, et nende ühendite sünteesi
indutseerivad erinevad stressifaktorid, näiteks haigused ja kahjurid, mille tõrjumiseks
maheviljeluses taimekaitsevahendeid ei kasutatud. Lisaks suurendab vähene lämmastiku
kättesaadavus nende ühendite sisaldust ja maheviljeluses kasvatatud õunapuudele anti
vähem lämmastikku. Maheviljeluses kasvanud õunte kõrgem antioksüdatiivne aktiivsus
sõltub suuresti fenoolsete ühendite ja flavonoidide sisaldusest. Mida kõrgem on nende
ühendite sisaldus, seda kõrgem on antioksüdatiivne aktiivsus. Allergeen Mal d 1
sisaldusele avaldas sort suuremat mõju kui viljelusviis. The cultivation and consumption of apples is widespread, as fresh and delicious fruits are
available throughout the year and contain several compounds that are beneficial to health.
Apples may also contain allergens, which are less known. Consumers tend to prefer
organic products as they are considered healthier. However, organic products may also
have higher allergen content, since production of allergens may be induced by the same
stress factors as polyphenols and vitamins, which content have been claimed to be higher
in organic apples.
The aim of the current study was to determine the content of main antioxidants and
allergen Mal d 1 in seven apple cultivars grown under organic and conventional cultivation
systems. The following cultivars were used in the experiment: ´Krista´, ´Sputnik´, `Katre´,
`Alesja´, `Cortland´, `Talvenauding´ and `Tellissaare´.
Apples grown in organic orchard tended to contain more total phenolics, including
flavonoids and had higher antioxidant activivty. Cultivation system did not have
consistent effect on the level of ascorbic acid and allergen Mal d 1. The effect of
cultivation system on the content of antioxidants and allergen Mal d 1 was cultivar
dependent. However, as the average of the experiment, the fruit grown in organic orchards
contained more ascorbic acid, phenolic compounds, flavonoids and had higher antioxidant
capacity. The reason could be related to the stress factors and nitrogen availability. In
organic orchards, no plant protection pesticides were used and the trees were fertilized in
lesser amount than in conventional orchard. Higher antioxidant capacity of organic apples
was a consequence of higher content of phenolic compounds, including flavonoids. The
higher the content of these compounds, the higher the antioxidant capacity. Mal d 1
content in apples was more affected by cultivar than cultivation system.