Maheveisekasvatuse ettevõtete söödaga varustamine Eestis aastatel 2012- 2015
Abstract
Mahepõllumajandusliku tootmise üheks olulisemaks tootmisharuks on maheveisekasvatus,
mis jagatakse piima- ja lihaveisekasvatuseks. Kuna mahepõllumajanduslikes
veisekasvatusettevõtetes tuleb loomi sööta mahesöödaga ning söödakulud moodustavad
suure osa kogukuludest, on tootjad küsimuse ees, kuidas varustada ettevõtet mahesöödagakas
toota mahesööt ise või see osta ettevõttesse? Bakalaureusetöö eesmärk on uurida,
kuidas maheveisekasvatuse ettevõtetes varutakse sööta ning analüüsida sööda varumise
majanduslikke aspekte Eestis aastatel 2012-2015. Uurimistöös kasutatakse esmaseid ja
teiseseid andmeid ning analüüsimeetodina algandmete võrdlevat analüüsi erinevate
tootmistüüpide lõikes FADN andmebaasi ja tootjatele suunatud küsitluse põhjal. Analüüsi
järeldustena saab välja tuua, et suurem osa loomadele vajaminevast söödast toodetakse
ettevõttes kohapeal ja ostetakse peamiselt mineraalaineid, soola ja jõusööta. Nii
mahepõllumajanduslikus piimaveisekasvatuses, lihaveisekasvatuses kui ka piima- ja
liheveisekasvatuses moodustavad söödakulud umbes kolmandiku kogukuludest.
Piimaveisekasvatuses on söödakulude osatähtsus kogukuludest teiste tootmistüüpidega
võrreldes pisut kõrgem. Piimaveisekasvatuse söödakulude osatähtsus vahetarbimisest jääb
uuritaval perioodil vahemikku 44-49%, lihaveisekasvatuses jääb see näitaja 41-45%
vahemikku. Tootlikkusnäitajate analüüsi tulemused näitavad, et mahepiimakarjakasvatuse
tootlikkusnäitajad on kõrgemad kui mahelihaveisekasvatuse vastavad näitajad. The most important branch of production of agricultural production is cattle farming what
is parted to dairy cattle and beef cattle. As organic farming cattle farms set the standard to
feed animals with organic feed and feed costs forms a big part of the total inputs, the
manufacturers stand in front of the question-how to supply farms with organic feed:
produce the organic feed by themselves or buy it. Bachelor thesis aims to explore how
organic cattle companies supply feed and analyse economic aspect of feed supply in
Estonia in years 2012-2015. The research used primary and secondary data and the input
data comparative analyse by type of farming on the basis of FADN and poll targeted to
manufacturers as analyse method. Analyse conclusion brings out that all the necessary feed
is produced on the spot of the enterprise and prevalently mineral substance, salt and
protein feed is bought. Thus in organic dairy cattle farming, beef cattle farming and in
dairy and beef cattle farming the feed costs form about one third of total inputs. In dairy
cattle farming the relative importance of feed costs is a bit higher in comparison with other
type of farming. The feed costs of dairy cattle farming relative importance in intermediate
consumption stays in interval 44-49% in 2012-2015 and in beef cattle this indicator stays
in interval 41-45%. The analysis of productivity show that the productivity indicators of
organic dairy cattle farming are higher than the same indicators in organic beef cattle
farming.