Genotüübi ja väetamise mõju mustikaviljade keemilisele koostisele maheviljeluse tingimustes
Abstract
Tootjatele on paremaks protsessi planeerimiseks vajalik erinevate sortide valik, samas
tarbijad ootavad tervislikke marju, mis on kõrgete antioksüdatiivsete omadustega ja
maitsvad.
Antud töö eesmärgiks oli uurida genotüübi ja kahe maheviljelusse lubatud väetise mõju
kultuurmustika viljade biokeemilisele koostisele mahajäetud freesturbavälja tingimustes.
Eesmärkide saavutamiseks analüüsiti 2016. aastal Marjasoo talus katses oleva
10 genotüübi vegetatiivseid näitajaid ja 5 genotüübi viljade biokeemilist koostist.
Uurimuse hüpotees oli sõnastatud järgnevalt: kultuurmustika genotüüp ja kasutatud kaks
väetist mõjutavad erinevalt nende marjade biokeemilist koostist maheviljeluse
tingimustes. Lisaks omavad genotüüp ja väetised koosmõju mustikate biokeemilisele
koostisele. Hüpoteesid leidsid kinnitust vaid osaliselt – väetistel erinevat mõju ega
genotüübiga koosmõju marjade biokeemilisele koostisele ei leitud. Genotüüp mõjutas
kõiki uuritud biokeemilisi näitajaid.
Katses olnud kümnest genotüübist võib esile tõsta viis, millelt hoolimata ebasobivatest
ilmastikutingimustest saadi saaki, need olid kloonid 7-03, 10-13, 10-00, 20-00 ja 23-00.
Genotüüp mõjutas viljade massi, suurust ja biokeemilisi omadusi. Marja parameetrite
suurenedes suurenes ka vilja mass ning suhkrute sisaldus. Orgaanilisi happeid oli kõige
vähem klooni 7-03 ja enim klooni 20-00 marjades. Antioksüdatiivsete omadustega
ühendite sisalduse poolest eristusid kaks klooni 10-13 ja 20-00. The choice between different varieties is important for producers in order to better plan
the process, and at the same time consumers expect healthy berries which have high
antioxidants content and a great taste.
The goal of the thesis at hand is to research the effect of genotype and the two allowed
fertilisers in organic farming to the biochemical composition of blueberry cultures when
grown in the conditions of a harvested peat fields. To achieve said goals, the author
analysed the vegetative indicators of 10 genotypes tested in Marjasoo farm in 2016 and
the biochemical composition of genotypes of 5 different fruits.
The research hypothesis was worded as follows: the genotype of blueberry cultures and
the two fertilisers used, affect the biochemical composition differently in organic
production conditions. In addition, the genotype and fertilisers have interaction on the
biochemical composition of blueberries. The hypotheses found only partial confirmation
as the fertilisers had no separate effects either with or without the genotype and had no
interaction to the biochemical composition of berries. Genotype affected all researched
biochemical indicators.
Out of the ten genotypes used in the experiment, we can highlight five, which bore berries
despite the unsuitable climatic conditions, which were the clones 7-03, 10-13, 10-00,
20-00, and 23-00.
Genotype affected the mass of the berries, their size, and biochemical properties. When
the parameters of the berry increased, so did the mass of the berry as did the sugar
content. The least amount of organic acids was in the clone 7-03 and the most in the
berries of the clone 20-00. Two clones (10-13 and 20-00) differentiated from the rest by
their antioxidants content.