Aedmaasikate (Fragaria × ananassa Duch.) toiteelementidega varustatus ja saagikus mahetootmises sõltuvalt väetamisest
Abstract
Aedmaasikas on üks hinnatumaid marjakultuure maailmas. Aina enam otsitakse
tehnoloogiaid, kuidas saada kvaliteetsemat ja suuremat saaki võimalikult
keskkonnasõbralikult ja jätkusuutlikult.
Antud uurimuse eesmärgiks oli välja selgitada erinevate maheviljeluses lubatud väetiste
mõju kahe aedmaasikasordi toiteelementidega varustatusele ja saagikusele . Katses kasutati
hiliseid sorte ´Florence´ ja ´Salsa´. Taimi väetati kolme erineva väetisega:
kontrollvariandis kasutati kanasõnnikuleotist, teisteks väetusvariantideks olid Monterra- ja
Bionur-väetised.
Katse keskmisena oli Monterra väetusvariandi taimede lehtede fosforisisaldus teiste
väetusvariantide lehtede fosforisisaldusest oluliselt madalam. Täisõitsemises oli ´Salsa´
lehtede kaltsiumisisaldus statistiliselt kõige madalam Bionur-väetusvariandis. ’Florence’
lehtede kaltsiumisisaldus oli kõikides väetusvariantides oluliselt madalam kui ´Salsa´
lehtede kaltsiumisisaldus. Täisõitsemises oli ´Florence´ ja ´Salsa´ lehtede
lämmastikusisaldus tendentsina kõige kõrgem Bionur-väetise variandis.’Florence’ saak jäi
nii katse keskmisena kui ka kõikides väetusvariantides ’Salsa’ saagist oluliselt väiksemaks.
Väetamine mõjutas antud katses vaid ’Salsa’ kogusaaki: Bionur-väetisega variandist saadi
oluliselt väiksemat saaki kui kontrollvariandist. ’Salsa’ vilja keskmine mass oli katse
keskmisena ’Florence’ omast oluliselt suurem. Katse keskmisena saadi Bionurväetisevariandist
oluliselt väiksemaid vilju, kui Monterra- ja kontrollvariandist. Strawberry is one of the most valued fruit crops in the world. Interest in sustainable
growing technologies which would enable to get high qiulity fruits, is rising.
The hypothesis of the current master thesis was that different fertilizers used in organic
strawberry production might have cultivar- dependent influence on strawberry nutrition
and yield. The aim of the research was to find out the effect of three different fertilizers on
strawberry plant nutrition and yield in organic production. Late- ripening cultivars
’Florence’ and ’Salsa’ were used at the experiement.
Fertilizers had cultivar- dependent influence on strawberry nutrition and yield.
’Salsa’ was more affected by fertilization than ’Florence’. Bionur- fertilizers increased leaf
N content, but fruit size and total yield was lower compared to the control treatment
fertilized with chicken manure. ’Florence’ leaf K-, Ca- and Mg- content was not affected
by fertilization and also the effect on fruit size and yield was insignificant. As an average
of the experiment, total yield, marketable yield and fruit size was significantly higher in
’Salsa’ compared to ’Florence’.
The hypothesis of the research was confirmed, since different fertilizers had cultivardependent
effect on strawberries. ′Salsa′ turned out to be more suitable for organic
production than ’Florence’. Monterra fertilizer did not increase the yield compared to the
control treatment, but was less time- consuming than application of chicken manure
solution and therefore can be recommended in organic strawberry production.