Maheveisekasvatusse sobivate kaunviljade keemiline koostis, lõhustuvus vatsas ja kuumtöötlemise mõju lõhustusnäitajatele
Abstract
Eestis üheks enamkasutavamaks proteiinsöödaks loomakasvatuses on kuumtöödeldud
rapsikook. Mahelehmade söötmisel kehtivad aga teatavad reeglid ja muu hulgas tuleb
maheloomakasvatusettevõtetes loomade söötmisel eelistada kohaliku päritoluga ja
soovitatavalt oma ettevõttes kasvatatud söötasid. Kaunviljade seemned on tuntud oma
suure proteiinisisalduse tõttu ja võiksid olla heaks söödaks mahelehmadele. Liblikõieliste
kultuuride kasvatamine rikastab mulda lämmastikuga ja on mahetootmises seetõttu
vajalikud ka muldade väetamisel.
Magistritöö eesmärgiks oli uurida põldoa, põldherne ja viki kuivaine ning proteiini
lõhustuvust veise vatsas. Samuti sooviti välja selgitada, milline on kuumutamise mõju
herne ja oa lõhustuvusele vatsas.
Uuritud kaunviljade kuivaine efektiivne lõhustuvus vatsas varieerus vähesel määral ning
oli sõltuvalt kultuurist ja sordist 71-80%, kuumpressitud rapsikoogil oli vastav näitaja aga
62%. Kuivaine lõhustuvus kuumutatud (130 ºC juures 20 minutit) kui ka kuumutamata
hernel oli 48 tunnise inkubatsiooni perioodi lõpus koguni 100 %. Kuumtöödeldud
rapsikoogil jäi näitaja 80 % juurde. Kuumutatud põldoa kuivaine lõhustus samuti 48 tunni
jooksul peaaegu täielikult (94,9 %). Nii nagu kuivaine puhul, lõhustus ka põldoa ja
suviviki proteiinist 48 tunnise inkubatsiooni perioodi lõpuks 100 %. Samad tulemused
saadi ka kuumutatud herne ja põldoa proteiini lõhustuvusel vatsas.
Võttes aluseks uuringu tulemused, võib väita, et vatsas lõhustumatu proteiini tarbe
katmiseks sobib kõige paremini kuumtöödeldud rapsikook. Kui selle saamine
mahepõllumajanduslikus loomakasvatuses on raske, või on see sööt kallis, võivad
tõenäoliselt anda rahuldava tulemuse ka herne ja põldoa söötmine. Keemilise koostise ja
lõhustuvusnäitajate poolest ei erine suuresti hernes ja põlduba üksteisest, mistõttu tuleks
mahepõllumajanduslikku loomakasvatusettevõtetesse valida kasvatamiseks sellised
kultuurid, mis sobiksid hästi oma agrotehniliselt omadustelt mahetootmisesse.
Uuring viidi läbi riikliku programmi „Põllumajanduslikud rakendusuuringud ja
arendustegevus aastatel 2009 – 2014“, mida finantseeris Eesti Põllumajandusministeerium
rakendusuuringu „Kohalikel mahesöötadel baseeruva söötmisstrateegia väljatöötamine
piimalehmadele“ raames. One of the most widely-used protein feeds in cattle production in Estonia is heat-treated
rapeseed cake. Feeding organic cows is regulated with certain rules and localy produced
feed should be preferred in organic animal farms. Pulses are well known by their high
protein content and can be therefore good feed for organic dairy cows. Legumes enrich the
soil with nitrogen and are needed in organic production also for fertilizing the soil.
The aim of the Master’s thesis was to study the rumen degradability of dry matter and
protein of field bean, field pea and vetch. Also, the impact of thermal processing on the
degradability of the pea and the bean in the rumen was observed.
Pursuant to the study, the effective degradability of dry matter in different pulses varied to
some extent and were between 71-80% depending from the crop and variety; the same
value for heat-treated rapeseed cake was 62%. The dry matter degradability of thermally
processed (20 minutes at 130 ºC) and unprocessed pea was 100% at the end of a 48-hour
incubation period. The same figure was 80% in case of the heat-treated rapeseed cake. The
degradability of the thermally processed field bean within 48 hours was also almost
complete (94.9 %).
Like dry matter, the degradability of protein of the field bean and the summer vetch was
also 100 % during a 48-hour-long incubation periood. The same results were obtained also
in case of the thermally processed pea and field bean.
Based on the results of the study it may be stated that in order to cover the need for rumen
undegradable protein, the most suitable fodder is the heat-treated rapeseed cake. If getting
this feed in organic cattle production is complicated or due to the high cost, feeding peas
and field beans will most likely give a satisfactory result as well. The chemical
composition and degradability parameters of the pea and the field bean did not differ
much. Therefore organic cattle farmers should cultivate pulses, which agro-technical
characteristic are more suitable for the organic conditions.
The survey was conducted within the framework of the national program “Applied
research in agriculture and the development activity in 2009–2014” financed within the
applied research of the Estonian Ministry of Agriculture “Development of feeding strategy
of dairy cattle based on the local organic fodder”