EMU DSpace
Advanced Search
  • English 
    • English
    • Eesti
  • Login
    • English
    • Eesti
View Item 
  •   DSpace
  • Institute of Agricultural and Environmental Sciences (PKI)
  • PKI Theses
  • 2. Master´s Theses
  • View Item
  •   DSpace
  • Institute of Agricultural and Environmental Sciences (PKI)
  • PKI Theses
  • 2. Master´s Theses
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Eesti mahepõllumajanduslike testettevõtete konkurentsivõime hindamine taimekasvatuse tootmistüübis perioodil 2009-2015

Thumbnail
View/Open
Täistekst (1.221Mb)
Date
2017
Author
Otisalu, Jane
Metadata
Show full item record
Abstract
Magistritöö eesmärk on hinnata mahepõllumajanduse konkurentsivõimet taimekasvatuse tootmistüübis, võrrelda omavahel tava- ja mahetootjate näitajaid. Eesmärgi saavutamiseks kasutati teiseseid andmeid, mis pärinevad koostööst Maamajanduse Infokeskuse ning Eesti Maaülikooliga. Teoreetilises osas käsitleti konkurentsivõimet, tootlikkust ning mahepõllumajanduse olemust ja arengut Eestis. Analüüsi koostamisel kasutati tootlikkusnäitajaid, sest tootlikkus on üks põhitegur konkurentsivõime hindamisel. Tootjate omavaheliseks võrdlemiseks teisendati andmed hektari kohta. Mahepõllumajanduslike testettevõtete arv on igal aastal kasvanud. 2015. aastaks oli mahepõllumajanduslikke testettevõtteid 26, mis andis võimaluse mainitud aasta andmete põhjal hinnata ettevõtteid kolmes suurusgrupis – väike, keskmine, suur. Suurusgruppide vahelisest analüüsist selgus, et väikese ettevõttena on kasumlikum toimetada, sest kulutused on väiksemad. Testettevõtete põhjal saab kinnitust asjaolu, et mahepõllumajanduse konkurentsivõime on iga aasta kasvanud ning võib eeldada ka kasvutrendi jätkumist. Tarbijate teadlikkus mahetoidu tervislikkusest kasvab pidevalt. Mahepõllumajanduslik tootmine areneb koguaeg, sest iga lisanduv ettevõte toob endaga kaasa uued ideed mahetootmise arendamiseks.
 
The aim of the current Master's thesis was to assess the competitiveness of organic farming cultivation in Estonia. To achieve the goal author used secondary data from cooperating Rural Economy Research Center and Estonian University of Life Sciences. The theoretical part describes competitiveness, productivity, and the nature and development of organic agriculture in Estonia. The analysis used productivity indicators, because productivity is a key factor in assessing competitiveness. For the comparison of producers the data are converted to hectare. The number of companies involved in organic farming and production volumes are growing every year. By year 2015, there were 26 organic farm companies, which provided an opportunity to assess data in three groups - small, medium, large. Groups analysis revealed that small businesses are more profitable to deliver because the costs are lower. However, from the companies which were chosen for sample companies, it is possible to confirm the fact that the competitiveness of organic farming has increased every year. The growth trend is expected to continue. Consumer awareness of organic food wholesomeness is constantly growing. Organic production is evolving all the time, because each additional company brings new ideas for the development of organic production.
 
URI
http://hdl.handle.net/10492/3143
Collections
  • 2. Magistritööd

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
All items in EMU digital archive DSpace are protected by original copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
Data policy
Feedback
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy YearAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy YearAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
All items in EMU digital archive DSpace are protected by original copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
Data policy
Feedback