Toidukulude päevamaksumuse muutus mahetoidule üleminekul Eesti lasteaedades
Abstract
Eesti mahepõllumajanduse arengukavas aastateks 2014-2020 on välja toodud eesmärk, et
2020. aastaks tarbiksid 30% Eesti lasteasutustest mahetoitu. Suurimaks takistusteks
peetakse aga mahetoidu maksumust, sest kogemusi toidukulude maksumuse muutuste
kohta mahetoidule üleminekul on vähe. Bakalaureusetöö eesmärgiks oli välja selgitada,
kui palju muutuks toidukulude maksumus päevas lapse kohta valitud lasteaedades, kui
põhitoiduained asendatakse mahedalt toodetud toiduainetega. Töö teoreetilises osas
käsitleti tervisliku toitumise olemust, toitumiskäitumist ja seda mõjutavaid tegureid ning
mahetoidu olulisust ja selle väärtustamist Eestis. Töö empiirilises osas on kasutatud
andmete kogumiseks ankeetküsitlust ning telefoniintervjuusid. Ankeetküsitlused viidi läbi
lasteaiatöötajatega ning telefoniintervjuud mahetoiduainete pakkujatega ning AS
Kaupmees & KO’ga.
Tehtud kalkulatsioonide tulemusel selgus, et töös vaatluse all olnud põhitoiduainete
asendamine mahetoiduainetega muudaks toidukulud päevas lapse kohta 8-12% kallimaks.
Seega ei kujunenud toidukulude maksumuse muutus nii kõrgeks, kui olid lasteaiatöötajate
arvamused. Toidukulude kallinemine oleks autori arvates kindlasti suurem, kui vaatluse
all oleks olnud rohkem toiduaineid. Autori ettepanek on alustada mahetoidu pakkumist
lasteaedades teatud toiduainete või toiduainetegruppide asendamisega, nagu tehti antud
töös, sest siis ei oleks toidukulude päevane muutus märkimisväärselt suurem. The Estonian Organic Farming Development Plan for 2014-2020 has set a goal that sees
30% of the institutions involving children, consume organic food by 2020. The biggest
obstacle is thought to be the cost of organic food, due to the lack of experience in
switching to organic food. The aim of this bachelor´s thesis was to identify the change in
cost of food for a child per day in selected kindergartens when switching the main sources
of food to organic food. The theoretical part of the thesis focused on the essence of a
healthy diet, feeding behaviour and the factors affecting it, as well as the importance and
appreciation of organic food in Estonia. The empirical part of the thesis used a
questionnaire survey and phone interviews. The questionnaire surveys were conducted
among kindergarten staff and the phone interviews among organic food providers in
addition to AS Kaupmees & KO.
The calculations showed that switching the selected main food sources to organic would
increase the daily cost per child by 8-12%. This meant that the predicted increase in cost
by the staff was too high. The author believes that the increase in cost would have been
higher had more food sources been selected for comparison. The author suggests starting
with serving organic food as replacements for selected meals or food groups, as was done
in the study. This would not increase the cost of food significantly.