Lehmapiima kaseiini mitselli suurusjaotuse dünaamika hommikusel ja õhtusel lüpsil
Abstract
Käesolevas töös uuriti kaseiini mitsellide suurusjaotuse dünaamikat hommikusel ja õhtusel
lüpsil. Lisaks uuriti kaseiini mitsellide suuruse muutusi individuaalsete loomade osas (EHF
tõul) ja ühe nädala ning kuu lõikes. Täiendavalt selgitati välja seoseid kaseiini mitselli
suurusjaotuse ja piima koostisosade (valgu, rasva, laktoosi ja somaatiliste rakkude arvu) vahel.
Kaseiini mitselli suurust määrati dünaamilise valguse hajuvuse (DLS) meetodil.
Kaseiini mitselli suurusjaotuse ja erinevate piima koostisosade analüüsimisel leiti mitmeid
seoseid, mis mõjutavad mitsellide suurust. Hommikusel lüpsil esinevad suuremad mitsellid
võrreldes õhtuse lüpsiga (erinevuse suurus 5 nm). Indiviiditi varieerus kaseiini mitsellide suurus
148–208 nm. Lisaks täheldati muutusi kuude lõikes. Oktoobris saadi hommikusel ja õhtusel
lüpsil väiksema läbimõõduga mitselllid võrreldes novembrikuuga.
Kaseiini mitsellide suurusjaotuse ja piima koostisosade andmeanalüüsi tulemustest selgus, et
valgusisaldus ja kaseiini mitsellide suuruste vahel esines keskmise tugevusega seos (rhommik= -
0,33, phommik<0,01; rõhtu= -0,27, põhtu<0,02). Veidi tugevamat seost täheldati kaseiini
suurusjaotuse ja somaatiliste rakkude arvu (SRA) vahel (rhommik= -0,34, phommik<0,01; rõhtu= -
0,49, põhtu<0,05). Rasvasisalduse ja kaseiini mitsellide suurusjaotuse vahel täheldati seost vaid
hommikuses piimas (rhommik= -0,37, phommik<0,01). Kaseiini mitsellide suurusjaotuse ja
laktoosisisalduse vahel seost ei leitud.
Antud töö tulemuste põhjal võib järeldada, et hommikusel lüpsil esinevad suuremad kaseiini
mitsellid võrreldes õhtuse lüpsiga. The aim of this study was examine changes in cows` milk casein micelle size distribution
compared morning and evening milking.
Micelle particle size was determined using dynamic light scattering analystator (Malver
Zetasizer Nano ZS). Casein micelle size was compared with various components of milk
(e.g. fat, protein, lactose content and somatic cells count (SCC)). Several factors influence
casein micelle size: genetic characteristics, age, period of lactation, stage of lactation,
feeding, season, etc.
Individually average casein micelle size varied in morning milk from 151 to 190,2 nm and
in evening milk from 154,5 to 185,2 nm. Milk samples what were collected in morning had
bigger micelles compared to evening samples (size difference 5 nm).
Changes in casein micelle size were observed between different months. Samples (n=70)
what were collected in October had smaller micelles (morning 174,5 nm; evening 172,9 nm)
compared samples (n=70) of November (morning 179 nm; evening 174,3 nm).
In addition, casein micelle size and content of protein was compared and correlation (rmorning=
-0,33, pmorning<0,01; revening= -0,27, pevening<0,02) with medium strength was observed – the
content of protein increased when size of casein micelle decreased. Slightly stronger link
5
was observed between the SCC and the size distribution of the casein (rmorning= -0,34,
pmorning<0,01; revning= -0,49, pevning<0,05) – casein micelle size decreased when SCC
increased. Correlation between casein micelle size and content of fat was observed only in
case of morning milk samples (rmorning = -0,37, pmorning<0,01) – fat content increased when
casein micelle size decreased. No correlation between casein micelle size and content of
lactose were found.
Based on the results of this work we can conclude that casein micelles are bigger in morning
milk compared to evening milk.