Show simple item record

dc.contributor.authorRoasto, Mati (koostaja)
dc.date.accessioned2022-01-10T10:18:26Z
dc.date.available2022-01-10T10:18:26Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10492/7175
dc.description.abstractSalmonella perekonda kuuluvad bakterid põhjustavad salmonelloosi, mis on maailmas üks sagedamini esinev bakteriaalne toidumürgistus. Salmonella on kõige olulisem toidutekkeliste haiguspuhangute põhjustaja Eestis ning Euroopa Liidus. Enamik salmonelloosi juhtumeid on kerge kuluga, kuid mõnikord võib haigus kujuneda eluohtlikuks. Haiguskulg sõltub haiguse põhjustanud Salmonella serotüübist ja inimese tundlikkusest. Salmonelloos on peaaegu alati toidumürgistuse tagajärg. Haigusele on iseloomulik palavik, oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu. Haiguse sümptomid algavad 6 tunni kuni 6 päeva jooksul pärast saastunud toidu söömist. Haige on nakatamisohtlik mõnest päevast mõne nädalani. Haigusnähtudeta kulgev bakterikandlus võib kesta mitu kuud. Kõige sagedamini on salmonelladega saastunud loomset päritolu toit, eriti munad, linnu-, sea- ja veiseliha ning toorpiim. Fekaalsest saastest tingituna võivad salmonelladega saastunud olla ka toored puu- ja juurviljad. Salmonella võib kergesti levida haigustekitajaid kandvate toidukäitlejate vahendusel, mistõttu haigustunnustega inimesed ei tohi toitu käidelda.est
dc.description.sponsorshipRahastatud Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist (EAFRD).est
dc.publisherEesti Maaülikoolest
dc.rightsMaaeluministeeriumi ja PRIA tellimusel koostanud Eesti Maaülikooli professor Mati Roasto 2021. a. Varalised õigused kuuluvad materjali tellijale. Kõik autoriõigused on kaitstud.est
dc.subjectSalmonellalat
dc.subjectsalmonelloosest
dc.subjecttoiduohutusest
dc.subjectteabematerjalidest
dc.titleSalmonella spp. toidupatogeeninaest
dc.typeOther Literature Typeeng


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record