Recent Submissions

  • Ökoloogiline taaskasutav põllumajandus : juhend tootjatele ja nõustajatele 

    Stein-Bachinger, Karin (toimetaja); Reckling, Moritz (toimetaja); Hufnagel, Johannes (toimetaja); Granstedt, Artur (toimetaja); Vetemaa, Airi (toimetaja); Peetsmann, Elen (toimetaja) (Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus, 2013)
    Vaatamata paljudele meetmetele ei vähene Läänemere eutrofeerumine ja meie ökosüsteemide vastupanuvõime on ohus. Sellises olukorras pole lahenduseks tavapärased meetmed, tarvis on uut lähenemist. BERAS (Baltic Ecological ...
  • Organic Farming Research in Estonia 

    Pehme, Sirli; Peetsmann, Elen; Matt, Darja; Luik, Anne; Veromann, Eve (Estonian University of Life Sciences, 2013)
    The growth of organic farming in Estonia has been rapid in recent decades. To support this development various research projects have been conducted but still a lot of new knowledge is needed to improve the performance ...
  • Liisi’s Farm 

    Luik, Anne (Estonian University of Life Sciences, 2012)
    Liisi is a five year old farmer’s daughter, with fair hair in cheerful little plaits. She lives in the large yellow farmhouse of Mäe farm, together with her mother and father, her older sister Krõõt and older brother Tõnu. ...
  • Liisi talu 

    Luik, Anne (Eesti Maaülikool, 2012)
    Liisi on heledapäine kahe rõõmsa kikkis patsiga viieaastane talutüdruk. Mäe talu avaras kollases elumajas elab ta koos oma ema ja isa, vanema õe Krõõda ning vanema venna Tõnuga. Maja taga on õuna- ja marjaaed. Üle õue ...
  • Mahe- ja tavatoidu kvaliteet ja mõju tervisele 

    (Eesti Maaülikool, 2011)
    Mahepõllumajanduslikke meetodeid peetakse keskkonnasõbralikeks peamiselt selle tõttu, et nende aluseks on kooskõla loodusega ja sünteetiliste kemikaalide kasutamise vältimine. Tänaseks päevaks on palju tõendeid selle ...
  • Mahetoidu eelised ja mõju tervisele 

    Peetsmann, Elen; Luik, Anne (Eesti Maaülikool, 2022)
    Tarbijad ostavad mahetoitu peamiselt tervislikkuse pärast. Paljud põllumajanduses ja toidutootmises kasutatavad kemikaalid võivad olla tervisele kahjulikud ja ka seda tuleb toidu kvaliteedi hindamisel arvestada. Seepärast ...
  • Miks eelistada mahetoitu? : [lisaained] 

    (Eesti Maaülikool, 2011)
    Sünteetilisi pestitsiidide ehk taimekaitsevahendeid mahepõllumajanduses ei kasutata – see on ka üks olulisemaid erinevusi mahe- ja tavatoidu vahel. Igal aastal korraldatakse Euroopa riikides (sh Eestis) taimekaitsevahendite ...
  • Miks eelistada mahetoitu? : [piim ja liha] 

    (Eesti Maaülikool, 2011)
    Lisaks tootmisviisile sõltub piima ja liha kvaliteet suurel määral looma tõust, vanusest, söötmisest, laktatsioonifaasist, keskkonnateguritest (kliimast, lüpsitehnoloogiast ja ajast). Tähtsal kohal on karjatamine, mis ...
  • Miks eelistada mahetoitu? : [köögiviljad ja puuviljad] 

    (Eesti Maaülikool, 2011)
    Inimese tervisele on väga tähtsad bioaktiivsed ühendid, nagu nt polüfenoolid (sh. flavonoidid), karotenoidid ja C-vitamiin. Nad toimivad antioksüdantidena, immuunsüsteemi tugevdajatena, samuti kaitsevad infektsioonide ...
  • Meie ühine meri 

    Skovsbøl, Ulla (Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus; Eesti Maaülikool, 2013)
    Simon läks just uude kooli, kus tema klassikaaslased ja õpetajad räägivad palju toidust ja ”Puhta Läänemere menüüst”. Simoni arvates on see teema veidi imelik, kuid tema ja ta klassikaaslased saavad põneva ülesande. Nad ...
  • Õppeaed sügisest sügiseni : Õppeaia loomise abimaterjal 

    Ehlvest, Anneli (koostaja) (Tartu Loodusmaja, 2023)
    Projekti „Kasvades oma toiduga” kolm märksõna on toit, kogukond ja keskkond. Toit on meie kultuuripärandi esmane väljendus ja meie rahvusvaheline keel. Oleme jõudnud punkti, kus meie kõige noorem põlvkond enam ei tea, ...
  • Teaduselt mahepõllumajandusele : toimetised : [2022 : Tartu] 

    Metspalu, Luule (toimetaja); Luik, Anne (toimetaja); Talgre, Liina (toimetaja); Peetsmann, Elen (toimetaja); Eesti Maaülikool. Mahekeskus (SA Eesti Maaülikooli Mahekeskus, 2022)
    Eestis hõlmab mahepõllumajandusmaa juba 23% põllumaast. Kuidas aga toota võimalikult loodusega tasakaalus ja mitmekesiselt, tagades kõik maheturu vajadused ning taimetoitainete agroökoloogiliselt tasakaalustatud ringluse, ...
  • Põllumajandus ja keskkond : toimetised 2021 

    Metspalu, Luule (toimetaja); Luik, Anne (toimetaja); Talgre, Liina (toimetaja) (Eesti Maaülikooli Mahekeskus, 2021)
    Kogumik ilmub konverentsi „Põllumajandus ja keskkond 2021“ raames.
  • Porgand Piia seiklused 

    Luik, Anne (Eesti Maaülikooli Mahekeskus, 2021)
    1. Miks on taimedel seemneid vaja? 2. Mis on seemnest tulev idu, mis sellest areneb? 3. Kes on taime abilised mullas? 4. Mis on kompost, millest seda saab teha ja miks see oluline on? 5. Miks on looduses tähtsad ...
  • Vali maheteraviljatooted : hea sinule, hea loodusele 

    Peetsmann, Elen; Matt, Darja; Vetemaa, Airi; Mikk, Merit; Udeküll, Angelica (Eesti Maaülikool, 2015)
    Mahetootmise tähendus on palju laiem kui puhta toidu tootmine – see on tervist toetav eluviis. Maheviljakasvatajad elavad ja töötavad loodusega kooskõlas. Maheviljelus ei kurna meid ümbritsevat keskkonda ja aitab säästa ...
  • Teaduselt mahepõllumajandusele : toimetised : [2019 : Tartu] 

    Metspalu, Luule (toimetaja); Luik, Anne (toimetaja); Eesti Maaülikool. Mahekeskus (SA Eesti Maaülikooli Mahekeskus, 2019)
    Eesti mahepõllumajandus tähistab tänavu oma kolmekümnendat tegevusaastat. Praeguseks katab mahemaa juba pisut enam kui viiendikku meie põllumajandusmaast. Iga algus on raske, kuid alustajad alati südid. Nii on olnud ka ...
  • Mahetoit : loomulik ja kasulik 

    Matt, Darja; Peetsmann, Elen; Luik, Anne; Pehme, Sirli (Eesti Maaülikool, 2011)
    Mahe- ehk ökoloogiline (bioloogiline, looduslik) põllumajandus levib kiirelt kogu maailmas. Üks kasvu põhjus on kindlasti see, et looduslike vahenditega ning loodusega kooskõlas majandamine on oluliselt keskkonnasäästlikum ...
  • Abiks väiketootjale. Elurikkuse suurendamine ja loodushoidlik taimekaitse 

    Luik, Anne (koostaja) (SA Eesti Maaülikooli Mahekeskus, 2018)
    Kohaliku aineringe tagamiseks on põllu- ja aiakooslustes taimedega seotud palju organisme – putukaid, lesti, baktereid, seeni jt. Arvuka esinemise korral võib osa neist põhjustada saagikadu. Käesolev trükis annab ...
  • Teaduselt mahepõllumajandusele : konverentsi „Mahepõllumajandus ja keskkond“ toimetised : [2017 : Tartu] 

    Metspalu, Luule (toimetaja); Luik, Anne (toimetaja); Peetsmann, Elen (toimetaja) (Eesti Maaülikooli Mahekeskus, 2017)
    See on kolmas mahetootjatele suunatud eelretsenseeritud artiklite kogumik. Toimetised antakse välja mahekonverentsi raames ja selles tutvustatakse aastatel 2014–2017 läbi viidud mahepõllumajanduse alaste uuringute tulemusi.
  • Mahetoit: loomulik, kasulik ja keskkonnasõbralik 

    Peetsmann, Elen (koostaja); Matt, Darja (koostaja); Luik, Anne (koostaja); Pehme, Sirli (koostaja) (Eesti Maaülikooli Mahekeskus, 2015)
    Mahe- ehk ökoloogiline põllumajandus levib kiirelt kogu maailmas. Üks kasvu põhjusi on kindlasti see, et looduslike vahenditega ja loodusega kooskõlas majandamine on tunduvalt keskkonnasäästlikum kui tavapõllumajandus. ...

View more