Digivakk
Selle kollektsiooni püsiv URIhttp://hdl.handle.net/10492/8082
Sirvi
Viimati lisatud
Kirje Organic Farming Research in Estonia(Estonian University of Life Sciences, 2013) Pehme, Sirli; Peetsmann, Elen; Matt, Darja; Luik, Anne; Veromann, EveThe growth of organic farming in Estonia has been rapid in recent decades. To support this development various research projects have been conducted but still a lot of new knowledge is needed to improve the performance of organic sector. Organic agriculture is based on nutrient recycling and it uses a variety of practices that are also valuable for conventional farming because resources of non-renewable synthetic fertilizers are limited and food should be produced more sustainably. Holistic perspective that connects ecological, economic and social aspects is needed in organic farming research and future projects should target these issues more thoroughly.Kirje Mahetoidu eelised ja mõju tervisele(Eesti Maaülikool, 2022) Peetsmann, Elen; Luik, AnneTarbijad ostavad mahetoitu peamiselt tervislikkuse pärast. Paljud põllumajanduses ja toidutootmises kasutatavad kemikaalid võivad olla tervisele kahjulikud ja ka seda tuleb toidu kvaliteedi hindamisel arvestada. Seepärast uuritaksegi mahe- ja tavatoitu võrdlevates teadustöödes toiteväärtuse kõrval ka teisi toidus olevaid ja tervist mõjutavaid aineid, nt taimekaitsevahendite jäägid, nitraadid jms. Käesolev teabeleht on koostatud teadusartiklite ja raportite põhjal.Kirje Miks eelistada mahetoitu? : [lisaained](Eesti Maaülikool, 2011) Eesti MaaülikoolSünteetilisi pestitsiidide ehk taimekaitsevahendeid mahepõllumajanduses ei kasutata – see on ka üks olulisemaid erinevusi mahe- ja tavatoidu vahel. Igal aastal korraldatakse Euroopa riikides (sh Eestis) taimekaitsevahendite jääkide seiret toidust. Proove võetakse kauplustest, turult, ladudest, põldudelt jm. Taimekaitsevahendite jääkide uuringud Eestis nii taimsetes kui ka loomsetes saadustes on näidanud, et sünteetiliste pestitsiidide kasutamise tõttu sisaldavad tavapõllumajandusest pärit saadused enam kui pooltel juhtudel pestitsiidijääke (joonis 1). Sageli võib üks toode sisaldada mitme eri toimeaine jääke korraga ja isegi üle maksimaalselt lubatud piirnormi. Kõige saastatuimad toiduained Euroopa Liidus on olnud must pipar 29 erineva pestitsiidijäägiga, viinamari 26, pirn 22 ja tomat 20 jäägiga (joonis 2). Väga saastunud on olnud ka tsitruselised, õunad, maasikad ja muud Euroopa lõunapoolsetest piirkondadest pärit viljad.Kirje Miks eelistada mahetoitu? : [piim ja liha](Eesti Maaülikool, 2011) Eesti MaaülikoolLisaks tootmisviisile sõltub piima ja liha kvaliteet suurel määral looma tõust, vanusest, söötmisest, laktatsioonifaasist, keskkonnateguritest (kliimast, lüpsitehnoloogiast ja ajast). Tähtsal kohal on karjatamine, mis mahetootmises on kohustuslik ja mis suurendab kasulike ainete hulka piimas.Kirje Miks eelistada mahetoitu? : [köögiviljad ja puuviljad](Eesti Maaülikool, 2011) Eesti MaaülikoolInimese tervisele on väga tähtsad bioaktiivsed ühendid, nagu nt polüfenoolid (sh. flavonoidid), karotenoidid ja C-vitamiin. Nad toimivad antioksüdantidena, immuunsüsteemi tugevdajatena, samuti kaitsevad infektsioonide eest ning aitavad ära hoida vähi teket. Polüfenoolidel ja karotenoididel on südame-, veresoonkonna- ja närvihaiguste vastane toime. C-vitamiin osaleb mitmetes ainevahetusprotsessides rasvapõletajana ja kolesterooli sünteesijana. Bioaktiivseid ühendeid võrdlevaid uuringuid mahe ja tava taimesaadustes on läbi viidud alates 1980-test.