Digivakk
Selle kollektsiooni püsiv URIhttp://hdl.handle.net/10492/7037
Sirvi
Sirvi Digivakk Märksõna "keemiline koostis" järgi
Nüüd näidatakse 1 - 1 1
Tulemused lehekülje kohta
Sorteerimisvalikud
Kirje Taimsete õlidega seotud keemilised ohud(Eesti Maaülikool. Toiduhügieeni ja rahvatervise õppetool, 2020) Püssa, Tõnu; Eesti Maaülikool. Toiduhügieeni ja rahvatervise õppetoolTaimsete õlide (rasvadega) seotud keemilised ohud tulenevad kas nende ainete looduslikust esinemisest taimes või keskkonnas või tekivad õli tootmise, transpordi või säilitamise käigus. Õli keemiline koostis sõltub oluliselt kasvatatava sordi geneetilistest omadustest. Oma mõju avaldavad õli koostisele agrotehnika (väetamine, külvikord, külvi- ja koristusaeg, eelvili jms), mulla omadused ja ilmastikutingimused ning seemnete koristusjärgne töötlemine (nt kuivatamine, sorteerimine). Õli koostis ja omadused sõltuvad suurel määral ka sellest, kas toode on saadud külm- või kuumpressimise või rafineerimise teel [1]. Saasteained võivad muuta toidu kvaliteeti halvemaks ja olla ohtlikud inimeste tervisele, mistõttu on nii õli kui ka õli sisaldavate toodete käitlejal (eeskätt tootjal) oluline roll õlidest tulenevate terviseriskide maandamisel. Oluline on veenduda tooraine või toote nõuetele vastavuses – erinevate saasteainete piirnormid on toodud komisjoni määruses (EÜ) nr 1881/2006 [2]. Piirnormid pestitsiidijääkidele on sätestatud Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruses (EÜ) nr 396/2005 [3].