1. Bakalaureusetööd
Selle kollektsiooni püsiv URIhttp://hdl.handle.net/10492/2497
Sirvi
Sirvi 1. Bakalaureusetööd Märksõna "bioaktiivsed ühendid" järgi
Nüüd näidatakse 1 - 2 2
Tulemused lehekülje kohta
Sorteerimisvalikud
Kirje Lactiplantibacillus plantarum tüvede kasutusvõimalused postbiootikumide arendamisel(Eesti Maaülikool, 2025) Schneider, Anna; Lutter, Liis (juhendaja); Toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetoolPostbiootikumid on mikroobse päritoluga ühendid, mis võivad peremeesorganismile pakkuda võrreldavat või suuremat füsioloogilist kasu kui probiootikumid. Toiduainetööstuses on postbiootikumidel kasutuspotentsiaal mikrobioloogilise ohutuse tagamiseks ja toidu säilivusaja pikendamiseks. Lisaks toetavad nad toidu funktsionaalseid omadusi ja kvaliteeti, olles perspektiivsed lisaained tervist edendavates toodetes. Bakalaureusetöö eesmärk oli hinnata Lactiplantibacillus plantarum tüvede ensümaatilist aktiivsust ja ohutusprofiili, et selgitada nende sobivust kandidaattüvedena postbiootikumide arendamisel. Uuritavaks materjaliks oli kümme leivajuuretisest isoleeritud L. plantarum tüve. Tüvede ohutust hinnati hemolüütilise aktiivsuse ja antibiootikumide minimaalsete inhibeerivate kontsentratsioonide alusel. Ensümaatiline aktiivsus määrati poolkvantitatiivselt API ZYM biokeemiliste testidega. Töö tulemustest selgus, et kõigil uuritud L. plantarum tüvedel puudus hemolüütiline aktiivsus, mis viitab nende ohutusele. Enamik mikroobitüvesid olid testitud antibiootikumide suhtes tundlikud, välja arvatud vankomütsiini ja streptomütsiini suhtes ilmnenud resistentsus, mis on liigispetsiifiline ega kujuta riski antibiootikumiresistentsuse levikuks. Erandiks oli L. plantarum tüvi 16F, millel tuvastati resistentsus erütromütsiini suhtes. Kõik uuritud tüved avaldasid kõrget aktiivsust leutsiin arüülamidaasi, valiin arüülamidaasi, β-galaktosidaasi, β-glükosidaasi ja N-atsetüül-β-glükosaminidaasi suhtes. See viitab tugevale ensümaatilisele potentsiaalile, eriti valkude ja süsivesikute metabolismi valdkonnas, mis toetab nende võimalikku kasutust seedimisprotsesside soodustamisel ning peremeesorganismi funktsionaalse tervise edendamisel. Kokkuvõttes kinnitavad saadud tulemused, et uuritud L. plantarum tüvedest on postbiootikumide arendamiseks eelkõige sobilikud tüved 1F, 5F, 6F, 11F, 13F ja 17F, kuna need on ohutud ning omavad kõrgemat ensümaatilist aktiivsust. Edasistes uuringutes tuleks põhjalikumalt käsitleda nende ensümaatilist aktiivsust ning bioaktiivsete metaboliitide tootmist.Kirje Põhjamaiste metsamarjade bioaktiivsete komponentide rakendusvõimalused(Eesti Maaülikool, 2024) Steinberg, Lisette; Sarv, Viive (juhendaja); Kerner, Kristi (juhendaja)Traditsiooniliselt on põhjamaise toidu oluline osa olnud marjad, mis on rikkad kiudainete, vitamiinide, mineraalainete ja bioaktiivsete ühendite poolest. Põhjamaades kasvab umbes 50 erinevat liiki marju, eriti väärtuslikud on metsamarjad, mis sisaldavad palju fenoolseid ühendeid ja orgaanilisi happeid. Käesoleva töö eesmärk oli leida nelja välja valitud marjapulbrid (harilik mustikas, harilik jõhvikas, harilik pohl, rabamurakas) sensoorselt sobivaimad kontsentratsioonid musta tee, muffini ja maitsestamata jogurti koostises ning uurida nende mõju toodete pH-le, kõvadusele ja värvusele säilivuskatsete käigus. Hinnati erinevate marjapulbrite mõju musta tee, muffini ja maitsestamata jogurti omadustele erinevate kontsentratsioonide puhul, viies läbi katseid Eesti Maaülikooli laborites. Marjapulbrite lisamisel toodetesse jälgiti nende mõju värvusele, pH-le, tekstuurile ja sensoorsetele omadustele ning teostati säilivuskatseid 3 nädala jooksul. Uurimistöö tulemusena selgus, et hariliku mustika, pohla, jõhvika ja rabamuraka pulbrite optimaalsed kontsentratsioonid erinevate toiduainete jaoks varieerusid, mõjutades oluliselt toodete sensoorseid omadusi ja säilivust. Muffinites olid kõige sobivamad kontsentratsioonid jõhvikaga 1%, mustikaga 3%, pohlaga 3% ja murakaga 1%, saavutades parimad sensoorsed hinnangud. Jogurti ja tee puhul osutusid parimateks kontsentratsioonideks jõhvikaga 3%, mustikaga 3-5%, pohlaga 3% ja murakaga 1%. pH ja värvuse muutused mängisid olulist rolli toodete kvaliteedi hindamisel. Marjapulbrite lisamisel toodetesse peab kindlasti eelnevalt läbi viima sensoorsed katsed, sest optimaalsete sensoorsete omadustega kontsentratsioonid jäävad küllaltki kitsastesse piiridesse. Lisaks aretatud marjadele, võivad metsamarjad olla oluliseks lisandiks erinevatele toidutoodetele.
