Sirvi Autor "Raudsepp, Piret (juhendaja)" järgi
Nüüd näidatakse 1 - 1 1
Tulemused lehekülje kohta
Sorteerimisvalikud
Kirje Hiina teepõõsa (Camellia sinensis) ja matepuu (Ilex paraguariensis) ekstraktide antibakteriaalne ja antioksüdantne aktiivsus ning polüfenoolide profiil(Eesti Maaülikool, 2025) Laun, Tiina; Meremäe, Kadrin (juhendaja); Raudsepp, Piret (juhendaja); Veterinaarse biomeditsiini ja toiduhügieeni õppetoolViimastel aastakümnetel on kasvanud huvi looduslike bioaktiivsete ühendite kasutamise vastu toiduainetes. Tee ja mate koostises leiduvad polüfenoolid võivad aidata kaasa toiduainete säilivusaja pikendamisele, pärssides mikroorganismide kasvu ja oksüdatiivseid protsesse. Lõputöö eesmärgiks oli määrata hiina teepõõsa (Camellia sinensis (L.) Kuntze) ja matepuu (Ilex paraguariensis A.St.-Hil.) lehtede vesi- ja etanooliekstraktide antioksüdantne ja antibakteriaalne aktiivsus ning polüfenoolide profiil. Samuti oli eesmärgiks võrrelda ekstrakte omavahel, et selgitada välja kõige efektiivsemad ekstraktid edasiseks kasutamiseks järgnevates tootekatsetes. Hiina teepõõsa lehtedest valmistatud matcha, musta ja rohelise tee lehtede pulbritest ning matepuu lehtede pulbrist valmistatud vesi- ja 30% etanooliekstraktides analüüsiti polüfenoolsete ühendite profiile ja polüfenoolide kogusisaldus (ingl total polyphenol content – TPC) määrati HPLC-DAD-MS abil. Summaarne antioksüdantne aktiivsus (ingl total antioxidant capacity – TAC) mõõdeti 2,2-difenüül-1-pikrüülhüdrasüül (ingl 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl – DPPH) ja Folin-Ciocalteu meetodite abil. Puljongi mikrolahjenduse meetodil 96-süvendiga mikroplaatidel vastavalt EVS-EN ISO 20776-1:2020 juhistele, määrati tee ja mate ekstraktide minimaalsed inhibeerivad kontsentratsioonid (MIK) toiduainetööstuses toiduohutuse seisukohalt oluliste bakterite, Listeria monocytogenes’e, Staphylococcus aureus’e, Escherichia coli ja Campylobacter jejuni suhtes. Tee ja mate ekstraktides tuvastati kokku 28 polüfenoolset ühendit, mis kuulusid hüdroksübensoehapete, hüdroksükaneelhapete, flavanoolide, flavonoolide ja teepigmentide hulka. Mate ekstraktides domineerisid hüdroksükaneelhapped, kuid tee ekstraktides olid ülekaalus flavanoolid. Polüfenoolide kogusisaldus oli kõrgeim mate ja rohelise tee etanooliekstraktides. Antioksüdantne aktiivsus oli kõrgeim rohelise tee ja matcha tee etanooliekstraktides. Kõik ekstraktid omasid antibakteriaalset aktiivsust S. aureus’e vastu. Kõige efektiivsemad ekstraktid edasistes tootekatsetes kasutamiseks võiksid olla rohelise ja matcha tee etanooliekstraktid nende paremate antibakteriaalsete ja antioksüdantsete omaduste tõttu võrreldes teiste ekstraktidega. Tulemused näitavad, et tee ekstraktidel on potentsiaal olla looduslikeks alternatiivideks sünteetilistele lisaainetele toiduainetööstuses. Käesolev töö on seotud Eesti Maaülikooli säästvat arengut toetavate valdkondadega: tervislik ja ohutu toit ning maismaa ja vee ressursside jätkusuutlik kasutamine, samuti ÜRO SDG-ga nr 12: vastutustundlik tarbimine ja tootmine.
