Sirvi Autor "Narits, Lea (juhendaja)" järgi
Nüüd näidatakse 1 - 1 1
Tulemused lehekülje kohta
Sorteerimisvalikud
Kirje Proteiinid taimsest toorainest(Eesti Maaülikool, 2019) Tähtjärv, Tuuli-Ly; Aav, Alice (juhendaja); Narits, Lea (juhendaja)Käesoleva töö eesmärgiks oli uurida erinevaid taimseid proteiiniallikaid. Samuti uurida Eestis üha enam kasvatama hakatud kultuure, põldhernest ja põlduba ning nende kuivaines sisalduvat proteiini. Töös uuriti erinevaid taimse proteiini allikaid, kuid suurem tähelepanu oli pööratud Eestis kasvatavatele kaunviljadele põldhernes (Pisum sativum L.) ja põlduba (Vicia faba L.). Eksperimentaalses osas kasutati Eesti Taimekasvatuse Instituudis kasvatatavaid põldherne ja põldoa sorte (mõlemast liigist kasutati 3 erinevat sorti) ning määrati nende kuivaines sisalduv proteiin Kjeldahli meetodit kasutades. Põldherne proteiinisisaldused kuivaines jäid vahemikku 18,16 – 19,18% vahemikku, erinedes võrreldes eelnevate uuringutega (20 – 30%) märgatavalt. Katsetes saadud põldoa kuivaine proteiini sisaldused olid vahemikus 25,77 – 31,87%. Põldoa proteiinisisaldusi uurides ning katsete tulemustega võrreldes olulist erinevust ei tekkinud, tulemused jäid vahemikku 22 – 36%.
