Sirvi Autor "Kelement, Mikk" järgi
Nüüd näidatakse 1 - 2 2
Tulemused lehekülje kohta
Sorteerimisvalikud
Kirje Põllumajandustootjate maakasutuste killustatuse uurimus(Eesti Maaülikool, 2017) Kelement, Mikk; Maasikamäe, Siim; GeomaatikaNagu iga ettevõte, soovivad ka põllumajandustootjad väikeste tootmiskuludega maksimaalset tulu teenida. Põllumajandustootmise kontekstis on aga mitmeid tegureid, mis seda pärsivad. Üheks oluliseks aspektiks on ebaefektiivne maakasutus, sealjuures maatükkide killustatus ning kehvad ruumilised omadused. Käesoleva töö eesmärk on uurida põllumajandustootjate maakasutuste ruumilisi omadusi, eelkõige analüüsida maakasutuste füüsilist killustatust, aga ka rendimaade kasutussuhteid. Töö empiiriline osa on koostatud juhtumiuuringu meetodil, kus uurimisobjektideks on kolm põllumajandustootjat. Harjumaalt osutusid uuritavateks ettevõteteks Saidafarm OÜ ning AS Metsaküla Piim. Põlvamaalt uuriti Pirmastu OÜ maakasutust. Tootjate maakasutuste killustatuse hindamiseks arvutati Januszewski ja Schmooki koefitsiendid. Nimetatud koefitsientide erinevus seisneb selles, et Januszewski koefitsiendi väärtus sõltub maatükkide arvust ja pindaladest, kuid Schmooki koefitsient vaid pindaladest. Arvutatud koefitsientide põhjal selgus, et uuritud tootjate maakasutused on võrdlemisi killustunud, sest maatükid paiknevad hajutatult suurel alal. Peale killustatuse uuriti kasutussuhete põhjal rendimaade osakaalu ning maakasutuspuuduseid. Lisaks analüüsiti kasutussuhete alusel maakasutuste kõlvikulist jaotust. Selgus, et uuritud tootjate maakasutused koosnevad valdavalt rendimaadest, kus kõige enam renditakse füüsilistelt isikutelt. Lisaks saadi teada, et põllud on tihtipeale väikesed, ebakorrapäraste kujudega ning leidub objekte, mis takistavad põldude täiel määral harimist. Selleks, et saada selgemat ülevaadet Eesti põllumajandustootjate maakasutuste olukordadest, oleks tarvilik läbi viia jätku-uuringuid. Samas teatakse, et killustatuse probleem on nii Eestis kui ka mujal maailmas eksisteeriv. Kuna mitmed riigid on jõudnud selle vähendamisega positiivsete tulemusteni, võiks seetõttu ka Eesti tugineda teiste riikide edukatele kogemustele ning neid rakendada.Kirje Põllumajandustootjate maakasutuste ruumiliste omaduste uurimine(2015) Kelement, Mikk; Pinka, Mario; Maasikamäe, SiimPõllumajandustootjate jaoks on tähtsaks teguriks põllumaade ruumilised omadused. Üheks peamiseks problemaatiliseks omaduseks peavad põllumajandustootjad maatükkide killustatust, mis mõjutab ettevõtteid majanduslikult. Seda probleemi on varemgi uuritud ning üritatud killustatust ja teisi negatiivseid probleeme lahendada. Käesoleva uurimustöö eesmärgiks on välja selgitada maakasutuste puuduste mõju põllumajandustootjate rahulolule oma maakasutamise tingimustes. Empiiriline osa on koostatud juhtumiuuringu meetodil, kus mõlemad autorid uurivad ühte põllumajandustootja maakasutusega seonduvaid probleeme. Uurimustöös uuriti kahte põllumajandustootjat ja nende maakasutust. Põhja-Eesti piirkonnast uuriti AS Metsaküla Piima ja Lõuna-Eesti piirkonnast Mati Antsi Kaspre Talu. Saadud andmetest tehti kokkuvõte ja võrdlus ning anti hinnang. Juhtumiuuringute puhul leiti maakasutuste killustatuse määrad Januszewski ja Schmooki koefitsientide põhjal. Selgus, et koefitsientide määrad näitavad maakasutuse tugevat killustatust, kuid objektiivselt ja visuaalselt hinnates võib öelda, et killustatus ei ole nii suur kui algselt leiti. Peamiseks sarnasuseks oli asjaolu, et maakasutused koosnevad suuresti rendimaadest. Lisaks olid ühisteks probleemideks puude ja elamute paiknemine põllumassiividel ning põldude ebakorrapärastest kujudest tingitud lisakulud. Eesti põllumajandustootjate maakasutuse ülevaate saamiseks ning selle iseloomustamiseks oleks vajalik teha jätku-uuringuid. Kuna aja jooksul teave vananeb ja asjaolud võivad muutuda, siis tuleks neid uuringuid korrata teatud ajavahemiku möödudes. Antud uurimus võib olla kasulik ka teistele põllumajandustootjatele. Samuti neile, kes teevad sarnaseid uuringuid muudest piirkondadest ning inimestele, kes on huvitatud maakorraldusest.