Show simple item record

dc.contributor.advisorStarast, Marge
dc.contributor.authorRuitlane-Rütli, Katrin
dc.date.accessioned2019-05-29T10:55:56Z
dc.date.available2019-05-29T10:55:56Z
dc.date.availableLõputööle on üldsusele avalikustamise ja kättesaadavaks tegemise osas seatud piirang viis aastatest
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10492/5074
dc.description.abstractMaailmas on roos läbi ajaloo lisaks ilutaime ja lõikelillena ka hinnatud toiduainete-, kosmeetikaja parfümeeriatööstuse tooraine. Maailmaturul on mitmeid käsitöölisi ja suurettevõtjaid, kes valmistavad erinevaid tooteid roosiõie kroonlehtedest ja muudest osadest, kuid Eestis on roositoodete tegijaid vähem. Lisaks on Eestis roosid ja kibuvitsad vähe uuritud, kohalikus kliimas kasvavate liikide ja sortide biokeemiline koostis pole täpselt teada. Töö eesmärgiks oli välja selgitada mõnede Eestis kasvatatud rooside kroonlehtede fenoolsete ühendite ja antotsüaanide üldsisaldus ning antioksüdatiivne aktiivsus. Selleks korjati töö autori roosiaias kasvanud rooside õiekroonlehti, kuivatati need ning viidi läbi keemilised analüüsid. Mõõdeti ka õiekroonlehtede ja neist valmistatud vesitõmmise (tee) värvuse näitajaid L*, a*, b*. Katses uuriti 7 erinevat taksonit: äädika-kibuvitsa (Rosa gallica L.) sort ’Splendens’, kurdlehise kibuvitsa (Rosa rugosa Thunb.) sort ’Hansa’, longus kibuvits (Rosa pendulina L.), damaskuse roosi (Rosa × damascena Mill.) sort ’Rose de Rescht’, damaskuse roosi ja näärlehise kibuvitsa hübriidi (Rosa × damascena × Rosa spinosissima L.) sort ’Stanwell Perpetual’ ning roosisordid ’Gertrude Jekyll’ ja ’Dominique Loiseau’. Lisaks kasutati võrdlusena ühte maailmaturul müüdavat Iraani päritolu roosi kuivatatud kroonlehtede toodet.est
dc.description.abstractThroughout history roses have been valued in the food industry, pharmaceutical industry, perfumery and cosmetics industries. There are a number of craftsmen and companies who produce different products from rose petals and other parts of the plant, but there are few producers of rose products in Estonia. In addition, the biochemical composition of Estonia grown Rosa petals and hips is little studied. The aim of the study was to find out the total content of phenolic compounds and anthocyanins and antioxidant activity of some roses grown in Estonia. For this purpose, the rose petals of roses grown in the author's rose garden were collected, dried and analysed. Additionally, L* a* b* colour values were measured for the fresh petals and their extracts (tea). Seven different roses were included in the experiment: Rosa gallica L. ’Splendens’, Rosa rugosa Thunb. ’Hansa’, Rosa pendulina, Rosa × damascena Mill. ’Rose de Rescht’, Rosa × damascena × Rosa spinosissima L. ’Stanwell Perpetual’ and Rosa cultivars ’Gertrude Jekyll’ and ’Dominique Loiseau’. Rose petals of one world market product of Iranian origin were used as control.eng
dc.publisherEesti Maaülikool
dc.subjectmagistritöödest
dc.subjectfenoolsed ühendidest
dc.subjectantotsüaanidest
dc.subjectantioksüdatiivne aktiivsusest
dc.titleBiokeemiliste ühendite sisaldus mõnede rooside (Rosa) kroonlehtedesest
dc.title.alternativeThe biochemical composition of petals of some Rosa taxaeng
dc.typeMaster Thesis
dc.date.defensed2019-06-04
dc.contributor.departmentAiandusest
rioxxterms.freetoread.startdate04.06.2024


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
All items in EMU digital archive DSpace are protected by original copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.