Show simple item record

dc.contributor.advisorVoo, Ele
dc.contributor.authorOjamets, Indrek
dc.date.accessioned2017-05-23T07:36:21Z
dc.date.available2017-05-23T07:36:21Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10492/3223
dc.descriptionBakalaurusetöö Aianduse õppekavalet
dc.description.abstractSöödavate ilutaimede valik on väga lai, kuid Eestis on nendest levinud vähesed. Enamasti seostatakse söödavaid taimi lehtede tarbimisega ja ei teata, et ka nende õied on söödavad. Selle tõttu keskendub antud uurimus söödavate üheaastaste ilutaimede õitel. Töö hüpoteesiks seati, et söödavate ilutaimede õied sisaldavad paljusid inimese tervisele kasulikke ühendeid ja rikastavad toidulauda ning pakuvad uusi kasutusvõimalusi ja väljakutseid nii tarbijale kui ka kasvatajale. Uurimustöö eemärgiks oli selgitada söödavate õitega ilutaimede mõju inimesele ja nende kasutamise võimalused. Uurimustöö põhineb kirjandusel, millest selgus, et söödavad õied sisaldavad inimese tervisele kasulikke ühendeid nagu aminohapped, vitamiinid, mineraalid, fütoained, proteiinid jne. Õied omavad antioksüdatiivset, põletikuvastast ja antibakteriaalset toimet. Õite antioksüdatiivne aktiivsus aitab ennetada südame- ja veresoonkonna haigusi ning vähki. Õisi tarbitakse toiduks kas tervikuna või õie üksikuid osasid (kroonlehed, tolmukad, õiepungad). Õitega on võimalik lisada toitudele maitseomadusi nagu hapusus, magusus või sarnasust mõnele tuntud maitse- või toiduainele. Neid kasutakse salatites, suppides, liha- ja magustoitudes, hoidistes, küpsetistes, jookides ja teesegudes. Tarbitavad õied peavad olema inimesele ohutud ehk kasvatatud taimekaitsevahenditevabas keskkonnas, kvaliteetsed ja õigesti säilitatud. Antud uurimustöö tulemused aitavad laiendada söödavate õite arvelt toiduks kasutatavate toitaineväärtuslike toiduallikate sortimenti. Tulemusi saavad kasutada kõik toitlustusvaldkonnaga tegelejad ja taimekasvatajad.et
dc.description.abstractThere are many edible flowers in the world, but only some of them are common in Estonia. Usually when people think of eating plants they think of eating leaves but they don’t know that blossoms are also edible. For that reason this study is focused on edible annually growing blossoms. The hypothesis was that edible flower blossoms contain several compounds which are beneficial to human health, they can be used to enrichen the food table and they provide new uses and challenges both to consumers and growers. The aim of this study was to research the effect that edible flower blossoms have on peoples health and ways to use edible blossoms. This research is based on literature. Edible flowers contain vitamins, minerals, phytochemicals, amino acids, proteins etc which are useful for peoples health. Blossoms have antioxidative, anti-inflammatory and antiseptic effects. Edible flower blossoms antioxidative effect helps to prevent hearth and cardiovascular diseases and cancer. Edible flowers are either consumed fully or only some parts of the blossom is consumed (petals, stamens, flower buds). Edible flowers can be used to add different tastes to dishes like sweetness, sourness or similarity to some known food or favouring. They are used in salads, soups, meat dishes, desserts, bakery products, in drinks and teas and in preserves. Edible flowers must be safe for human consumption, they must be grown without using pesticides, they must be of quality and preserved the right way. The outcome of this reserach helps to widen the amount of foods know and used that are valuable in nutrition. Results can be used by anyone working in the food and agricultural industry.en
dc.publisherEesti Maaülikoolet
dc.subjectbakalaureusetöödet
dc.subjectsuvelilledet
dc.subjectsöödavad õiedet
dc.subjectantioksüdatiivne toimeet
dc.titleSöödavate ilutaimede valik toidulaualet
dc.title.alternativeSelection of edible ornamental plants on the food tableen
dc.typeThesisen
dc.date.defensed2017-06-05
dc.contributor.departmentAianduset


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
All items in EMU digital archive DSpace are protected by original copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.