Lihaveiste algtöötlemisel tekkivad kõrvalsaaduste kogused ja füüsikalis- keemiline koostis
Kokkuvõte
Lihaveiste algtöötlemisel tekib olulisel määral kõrvalsaadusi ja neid käideldakse kui
ohuallikat kõrgeima riskifaktori (I kategooria) kohaselt, utiliseerides neid põletamise teel.
Teades kõrvalsaaduste koguseid, füüsikalis-keemilist koostist ja arvestades riskifaktoritega,
on neid võimalik väärindada näiteks loomasöödaks, tehniliseks otstarbeks jne.
Töö eesmärgiks oli koostada kirjanduse põhjal ülevaade veiste algtöötlemisel tekkivate tapaja
kõrvalsaaduste väljatulekutest ja nende füüsikalis-keemilisest koostisest. Samuti määrata
lihaveiste algtöötlemisel tekkivate tapa- ja kõrvalsaaduste kogused ning arvutada nende
saagised. Saadud andmete põhjal töötada välja lihaveiste algtöötlemisel tekkivate tapa- ja
kõrvalsaaduste seiresüsteemi aluseks olev mudel, arvestades töötlemise käigus tekkivaid
koguseid ja nende füüsikalis-keemilist koostist.
Magistritöö käigus kaaluti AS Arke Lihatööstuse tapamajas 36 lihaveise algtöötlemisel tekkivaid
tapa- ja kõrvalsaaduste koguseid, mille alusel arvutati nende osakaalud rümbamassist.
Lihaveiste keskmine rümbamass oli 280,9 kg ning rümbasaagis 52,8%. Tõuti jagunesid
lihaveiste rümbamassid järgmiselt: limusiin 296,4, hereford 279,4, aberdiini-anguse 272,2,
akviteeni hele 282, simmental 264 ja šarolee 281 kg. Lihaveiste kõrvalsaadused moodustasid
rümbamassist keskmiselt 49,0%. Aberdiini-anguse veistel tekkis algtöötlemisel kõrvalsaadusi
51,3, herefordil 52,8 ja limusiinil 42,8% rümbamassist. Suurima osakaaluga kõrvalsaadusteks
olid nahk, keskmiselt 13,4% (37,6 kg) ja suurima osakaaluga tapasaaduseks veri, keskmiselt
3,6% (10 kg) rümbamassist. Tapasaadused moodustasid rümbamassist keskmiselt 8,2%. Töö
käigus töötati välja mudel kõrvalsaaduste seireks, mis arvutab algtöötlemisel tekkivaid tapaja
kõrvalsaaduste koguseid arvestades ka nende füüsikalis-keemilist koostist ning lihaveise
sugu. Mudel koostati MS Excel keskkonnas nii, et sisendparameetriteks olid töödeldud
pullide ja lehmade ning nende rümbamass. Eeltoodu alusel arvutati välja partii keskmine
rümbamass, mille kaudu leiti tapa- ja kõrvalsaaduste kogused. Mudelis kasutati töö käigus
arvutatud tapa- ja kõrvalsaaduste osakaalusid ning kirjanduse andmeid nende füüsikaliskeemilise
koostise kohta. Mudel võimaldab tapa- ja kõrvalsaadusi grupeerida erinevate
parameetrite järgi ja prognoosida tekkivate kõrvalsaaduste koguseid Significant quantities of by-products are produced during the primary processing of beef cattle
and they are handled as a risk source. According to the highest risk, 1st category byproducts
are utilized by burning them. Being aware with the quantities of by-products, physico-chemical
composition and taking into consideration risk factors, it is possible to turn them
into animal feed, technical purpose, etc.
The aim of the thesis was to: 1) give an overview about the outcomes of non-edible and edible
by-products during primary processing and their physico-chemical composition of beef cattle
based on literature; 2) weight the quantities of edible and non-edible by-products emerge during
primary processing of beef cattle and calculate their yields; 3) develop an base model to
monitor slaughter- and by-products during primary processing of beef cattle in accordance
with the quantities during the processing and their physico-chemical composition.
During the study, the quantities of edible and non-edible by-products within primary processing
of 36 beef cattle were weighed. According on weight, their relative importance from
the carcass weight was calculated.
The average carcass weight of beef cattle was 280.9 kg and carcass yield 52.8%. The carcass
weights of beef cattle according to the breeds were: Limousine – 296.4, Hereford – 279.4,
Aberdeen Angus – 272.2, Blonde d'Aquitane 282, Simmental 264 and Charolais 281 kg. The
average yield of by-products of beef cattle were 49% from the carcass weight. During the
primary processing Aberdeen Angus by-products yield was 51.3%, Hereford 52.8% and Limousine
42.8% from the carcass weight. The largest proportion of by-products formed skin, an
average 13.4% (37.6 kg) from the carcass weight and the largest proportion of slaughter products
formed blood, an average 3.6% (10 kg). Slaughter products formed 8.2% from the carcass
weight. During the study, a model to monitor by-products quantities was developed. This
5
reflect the quantities of slaughter- and by-products that emerge during primary processing in
accordance with their physico-chemical composition. Model was developed by using MS Excel
spreadsheet software with a method where input parameters were the number of processed
beef cattle and their carcass weight. On the basis of the model, an average carcass weight of
the sample batch was calculated which aided to identify the quantities of slaughter- and byproducts.
Proportions of edible and non-edible by-products calculated during the study and
their physico-chemical composition according to the literature data were used in the model.
The model enables to categorize slaughter- and by-products according to various parameters
and predict the quantities of by-products.